Tot mai mulți antreprenori din Republica Moldova dezvoltă turismul local cu sprijinul Uniunii Europene
În timp ce unii moldoveni aleg să-și petreacă vacanța la mare sau la munte, peste hotare, străinii vin în Republica Moldova să ne descopere țara. Unde mai pui că există o ofertă interesantă de destinații. Și pentru a putea să promoveze tradițiile și obiceiurile de acasă, tot mai mulți antreprenori din Republica Moldova se lansează în afaceri și dezvoltă turismul local.

Este și cazul unei familii din Cahul care a pus pe roate o afacere sustenabilă. În pandemia de Covid-19 afacerile au avut de suferit, însă în acea perioadă Lidia Lazăr a văzut o oportunitate bună pentru a deschide o pensiune turistică în satul Pașcani. Situată în Lunca Prutului de Jos, pensiunea are o capacitate de 11 camere.
„Ne-am lansat în pandemie deoarece era regula mai puține persoane și în aer liber și, dispunând de acest teren, ne-a prins bine. Dispunem de un hotel, un restaurant și căsuțe de închiriat. În cadrul programului EU4Moldova, mi-am procurat un condiționer, un cuptor și scaune care aduc un folos mare chiar”, spune Lidia Lazăr, antreprenoare.
Mai la sud, în satul Văleni, o altă pensiune reprezintă potențialul turistic al regiunii de sud a țării, mai exact al Rezervației științifice Prutul de Jos și al Lacului Beleu.
„Noi le numim căsuțe-muzeu pentru că fiecare reprezintă meserii din Lunca Prutului. Vorbim de casa ciobanului, casa meșteșugarului, este un concept integrat. Ele sunt construite din materiale biologice, ecologice - stuf, paie, lut. Am observat acest interes crescând al turiștilor, inclusiv al turiștilor străini, de a cunoaște această părticică a lumii. Am accesat un grant de 30 de mii de euro pe care l-am folosit atât pentru amenajarea căsuțelor cu echipamente, cât și dezvoltarea unui centru de piscină și spa”, afirmă antreprenorul Nicolae Știrbeț.
VOX: „Suntem turiști din Croația. Am citit în internet despre Văleni și am decis să venim aici. Aveți o țară foarte frumoasă, oameni foarte primitori, mâncare delicioasă, locuri deosebite, însă drumurile lasă de dorit.”;
„Sunt foarte puține investiții anume în turism, dar pe viitor este o latură care trebuie mult mai mult dezvoltată și mă bucur că acum sunt oameni care investesc, ca exemplu, proprietarii acestei pensiuni.”
Dezvoltarea afacerilor a fost posibilă grație Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, în cadrul căruia antreprenorii au beneficiat de granturi.
