Compania publică de radio și televiziune din autonomia găgăuză are un nou director executiv
Un jurist care a activat anterior în cadrul unei asociații afiliate lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a fost numit director executiv al Companiei publice de radio și televiziune din autonomia găgăuză. Vasile Dermenji a câștigat concursul și urmează să-și înceapă mandatul din data de 18 august.
Numirea acestuia a stârnit un val de critici în rândul deputaților Adunării Populare, dar și al jurnaliștilor locali. Aleșii au criticat dur faptul că procedura de alegere a directorului executiv s-a desfășurat cu ușile închise, iar reprezentanții presei susțin că acesta a fost numit ilegal.
Potrivit unui comunicat de presă plasat pe pagina oficială a Companiei publice GRT, la concursul pentru funcția de director executiv au participat trei candidați. Este vorba despre Vasile Dermenji, Maria Perebikovskaia și Feodor Dobrov.
Maria Perebikovskaia nu s-a prezentat la concursul care s-a desfășurat luni, 14 august, drept urmare, dintre cei doi pretendenți, Consiliul de supraveghere al companiei l-a ales pe Dermenji.
Acesta are 29 de ani și a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, cu specializarea în Drept. Anterior, a activat în calitate de jurist în cadrul unei companii financiare. Din 2019 până în prezent, a ocupat funcția de jurist în cadrul Asociației „Pentru Orhei”.
Organizația a fost înregistrată în 2015, fiind afiliată Partidului „Șor”, dizolvat de Curtea Constituțională, și a fost prezentată în spațiul public drept cea care asigură realizarea promisiunilor electorale ale lui Ilan Șor. Jurnalistul și fondatorul portalului local Nokta, Mihail Sirkeli, susține că Vasile Dermenji nu ar fi întrunit condițiile necesare legale pentru a fi numit în această funcție.
„Această situație cu GRT nu este nimic altceva decât capturarea televiziunii publice sau a televizorului public regional de către gruparea Șor. Va utiliza bani publici pentru propagandă și noi deja am văzut că la diferite funcții ca jurnaliști sunt invitați oameni din echipa lui. Colegii mei care au analizat dosarul acestui domn Dermenji, care este originar din Găgăuzia și pe trei puncte el nu corespunde funcției, el nu ar trebui să fie numit acolo. Asta explică de ce ei de fapt au organizat această ședință cu ușile închise”, afirmă Mihail Sirkeli.
Acesta ne-a mai spus că numele Vasile Dermenji este unul necunoscut pentru autonomia găgăuză și că a încercat să afle mai multe despre el în localitatea de baștină, unde a descoperit că el a plecat din clasa a IX-a din sat, iar majoritatea nu au auzit de atunci nimic despre el. Acesta susține că, acum, Adunarea Populară trebuie să intervină și să dizolve Consiliul de supraveghere al GRT, care l-a numit pe Dermenji.
„Să numească un alt Consiliu de observatori care să facă ordine acolo. Altfel, eu nu văd cum”, a opinat jurnalistul Mihail Sirkeli.
Deputatul Adunării Populare a autonomiei, Alexandru Tarnavschi, s-a sesizat pe marginea acestui caz și a criticat dur faptul că procedura de alegere s-a desfășurat cu ușile închise, fără a fi transmisă în direct.
Acesta a scris pe blogul său că este logică paralela dintre alegerea directorului executiv al radiodifuzorului public și proiectul politic din Găgăuzia al partidului declarat neconstituțional.
Tarnavschi a menționat că, în acest context, pentru a exclude influența politicului asupra activității independente a companiei GRT, este important ca deputații să studieze procedura de alegere a directorului executiv.
Fotoliul de director executiv al Companiei publice de radio și televiziune din autonomia găgăuză a rămas vacant după ce, în luna iunie, Vadim Anastasov, care ocupa această funcție, și-a anunțat demisia fără a invoca vreun motiv. Până la desfășurarea concursului, interimatul a fost asigurat de către inginerul principal al GRT, Iaroslav Bulgaru.