Electorala

CEC a obligat Partidul „Renaștere” să elimine materialele publicitare distribuite în corturi

Comisia Electorală Centrală a obligat Partidul „Renaștere" să elimine materialele publicitare distribuite în ultima perioadă de la corturile amplasate în mai multe localități din țară. La baza deciziei stau mai multe sesizări depuse de subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției privind pretinse acțiuni ilicite ale formațiunii.

În unele sesizări, potrivit CEC, se menționează că la unele corturi se colectau semnături pentru a declara neconstituțional un alt partid.

„Renaștere" riscă un proces contravențional, iar Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal va examina dacă este legală prelucrarea de către partid a datelor persoanelor fizice.

Membrul formațiunii Vasile Bolea consideră că Poliția ar fi acționat la indicația PAS.

Partidul de guvernământ nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Amintim că la finele lunii mai curent, patru deputați ai Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor - Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexander Suhodolschi au părăsit formațiunea și au anunțat că aderă la Partidul Renaștere.

Partidul „Renaștere” a fost constituit în 2012 de un grup de deputați în frunte cu Vadim Mișin, care au părăsit Partidul Comuniștilor. După decesul liderului, conducerea partidului a fost preluată de fiul său, Serghei Mișin, numit în 2019 consilier pentru relații interetnice al președintelui de atunci, socialistul Igor Dodon. La alegerile prezidențiale din 2020, „Renașterea” își anunțase susținerea pentru candidatura lui Igor Dodon. La începutul lui 2023, „Renaștere” a devenit parte a inițiativei civice Mișcarea Pentru Popor, alături de Partidul Șor declarat neconstituțional, care organizează proteste antiguvernamentale la Chișinău.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult