Economic

Încasările agențiilor de turism din Republica Moldova au crescut cu peste 38% comparativ cu anul trecut

Numărul turiștilor și excursioniștilor în Republica Moldova este în creștere. Biroul Național de Statistică anunță că, în prima jumătate a anului, s-a atestat o majorare în acest sens de peste 22 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, au crescut și încasările agențiilor de turism și turoperatorilor cu peste 38 de procente și a constituit peste 1,3 miliarde de lei.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-iunie, Republica Moldova a fost vizitată de peste 16,5 mii de turiști, în creștere cu aproape 70 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Datele mai arată că prin intermediul agențiilor de turism, aproape 188 mii de vizitatori moldoveni au plecat în vacanță sau în excursie peste hotare. Iar 39 de mii au vizitat locurile turistice din țara noastră.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 42 la sută dintre turiștii moldoveni au preferat o vacanță în Turcia. Aproape 17 procente au optat pentru Egipt. Aproximativ 27 la sută din numărul total de turiști moldoveni au vizitat Bulgaria și România, iar patru procente - Grecia.

Au crescut și veniturile agențiilor turism și turoperatorilor în prima jumătate de an. Astfel, din turismul emițător, au fost încasați peste 1,2 miliarde de lei sau cu aproape 39 de procente mai mult decât în ianuarie-iunie anul trecut. Veniturile din turismul receptor au constituit puțin peste 15 milioane de lei, iar din cel intern peste 77 de milioane de lei.

Citește mai mult