Regional

Ziua orașului Comrat: Localitatea a împlinit 234 de ani de la prima atestare documentară

Comratul a împlinit 234 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, autoritățile locale au organizat mai multe activități printre care evenimente sportive, precum și un târg al meșterilor populari. Anul acesta, manifestația a coincis cu marea sărbătoare ortodoxă Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, iar la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” a avut loc o slujbă dedicată ambelor evenimente. Tot astăzi, 10 cupluri din Comrat, care și-au unit destinele jumătate de secol, au fost felicitate de autorități.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Ziua orașului Comrat a început cu o liturghie la Catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul". Ulterior, sărbătorea s-a mutat în principala piață a localității unde au fost organizate distracții pentru copii, dar și un târg al meșterilor populari.

„Starea de spirit este minunată, îi felicit pe toți locuitorii orașului și pe artizanii care au venit aici în această zi. Vă prezentăm ceramică a trei maeștri: doi din Comrat și un cuplu de meșteri din Lituania, care lucrează cu ceramica de 40 de ani. Ei pentru prima dată participă la un astfel de târg organizat la noi. Foarte frumoasa ceramica”, povestește meșterița populară Uliana Trandafilova.

Trambulina instalată a fost luată cu asalt de către copii. Părinții spun că distracțiile pentru cei mici sunt binevenite.

„Am venit cu fiul să vedem ce au pregătit pentru copii. Este foarte interesant, important copiilor să le placă. Le doresc locuitorilor orașului nostru sănătate și bunăstare”, spune Uliana Capaclî.

Primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, a menționat că în ultimii 10 ani, orașul s-a schimbat la față și a devenit mai frumos. Anastasov spune că a fost construit un stadion, un parc industrial, mai multe unități de producție, iar spitalul și o casă de creație au fost renovate. Primarul susțune că este un bun rezultat al eforturilor depuse de autoritățile locale, centrale și de către partenerii internaționali.

„Vedem și cum s-a schimbat carosabilul, nu doar în centru, ci și la periferie. Dacă să numim suma investițiilor care au venit în orașul nostru, este de 1,5 miliarde de lei. Aceasta este o sumă semnificativă pentru un oraș cu o populație de 25 de mii de locuitori. Doar șoseaua de ocolire, care a fost construită în ultimii 20 de ani, costul acesteia este de aproximativ 600 de milioane de lei, sau mai mult de 20 de milioane de euro. Mulțumim Guvernului țării pentru atenție la aceasta problemă”, a spus Serghei Anastasov.

Tot astăzi, 10 cupluri care în acest an au marcat nunta de aur și cea de smarald au primit diplome, cadouri și bani. Fiecare dintre aceste familii are propria sa istorie, iar secretul fericirii este unul pentru toți - iubire, respect și înțelegere reciprocă.

„Era 1972, un an mai târziu ne-am căsătorit. Avem două fiice și cinci nepoți. Locuim cu toții împreună în aceeași casă. Secretul unei vieți fericite constă în dragostea unuia pentru celălalt, în respect și înțelegere reciprocă”, spune Dumitru Panaitov.

„Nu aveam încă 17 ani și am plecat să lucrez la o fabrică de porumb, unde l-am cunoscut pe viitorul meu soț. Am fost într-o relație cinci ani și ne-am căsătorit. Avem un fiu și două fiice, avem un nepot și trei nepoate. Două nepoate au venit aici cu noi. Mă dor picioarele, soțul are grijă de mine, mă ajută. Frumoasă sărbătoare ne-au organizat. Mulțumim!”, a spus Elizaveta Gherciu.

Sărbătoarea culminează cu un concert organizat în centrul orașului la care participă mai mulți artiști autohtoni între care și trupa „Zdob și Zdub”. Ziua orașului Comrat, conform hotărârii consiliului municipal, este sărbătorită anual în a treia sâmbătă a lunii august. În Comrat locuiesc aproape 25 de mii de oameni.

Citește mai mult