Regional

Lacul Beleu, mult mai vizitat în ultima perioadă

Unul dintre cele mai mari bazine acvatice naturale din Republica Moldova, lacul Beleu din raionul Cahul, cu sute de specii de pești, păsări și plante de apă, a devenit mai vizitat grație unei modernizări totale a drumului de acces către rezervație. În zona adiacentă lacului a fost construită și o parcare pentru vizitatori.

visitcahul.md
Sursa: visitcahul.md

În lacul Beleu, situat în rezervația științifică a Prutului de Jos din lunca Prutului, în sudul Republicii Moldova, coabitează 240 de specii de păsări dintre care 51 sunt incluse în Cartea Roșie. În rezervație sunt întâlnite peste 20 de specii de pești, peste 40 de specii de mamifere și peste 300 de specii de plante.

„Cu cât se dezvoltă turismul în Republica Moldova simțim și noi o mărire a numărului de vizitatori. Din anul 2019 am găsit aici castorul care a dispărut cu mai bine de 100 de ani. A ajuns la noi din România, unde a fost repopulat. La fel se întâlnesc specii de pești care vin la noi din Dunăre, prin râul Prut, pentru a-și depune icrele, pentru a se reproduce”, spune Viorica Paladi, șefa Secției științe din cadrul Rezervației Prutului de Jos.

Potrivit autorităților, drumul de acces către rezervație era o povară atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru vizitatori. Acum, drumul renovat cu o lungime de peste 600 de metri este parcurs zilnic de către zeci de turiști interni și străini.

„După fiecare ploaie se surpa, după fiecare ploaie aveam de-a lungul lui un șanț foarte adânc, de un metru. Avem și agenți economici care mai lucrau niște terenuri agricole, zarzavaturi și în ultimii ani lepădaseră această îndeletnicire din cauza drumului. S-a mărit numărul de turiști. În special sâmbăta și duminica aici în zonă este full de turiști din țară, chiar și din România”, povestește primarul satului Slobozia Mare, Valentina Carastan.

Drumul de acces către Lacul Beleu a fost construit cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Citește mai mult