Porțiunea de caldarâm de pe strada 31 august din Chișinău va deveni zonă pietonală, însă finanțarea proiectului rămâne incertă
Porțiunea istorică de caldarâm de pe strada 31 august 1989 va deveni zonă pietonală. Decizia a fost luată când Primăria Municipiului Chișinău și Ministerul Culturii au ajuns la un numitor comun, după mai bine de o lună de discuții. Mărul discordiei rămân însă banii, cele două instituții încă nu știu cine va aloca resursele financiare necesare, dar și când va fi gata strada pietonală.

Potrivit reprezentanților Ministerului Culturii, în urma negocierilor, s-a decis ca lucrările să înceapă în câteva zile, iar în zonă urmează să fie proiectate și construite piste pentru bicicliști.
„Primele variante pe care le-a propus primăria prevăd asfaltarea acestei zone și mai mulți participanți la această discuție au fost împotrivă, dar ultimele variante au fost mai bune și prevăd păstrarea caldarâmului, ceea ce schimbă destinația acestei zone în zonă pietonală”, a declarat Roman Guneavîi, consilier la Ministerul Culturii.
Cu toate că s-a decis soarta tronsonului cuprins între străzile Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, finanțarea proiectului rămâne incertă. Autoritățile nu știu cine va contribui la realizarea acestuia.
„S-a identificat o soluție pentru ca strada să fie pietonală. În cazul lucrărilor de patrimoniu, de importanță națională, reabilitările trebuie să se facă, conform legislației în vigoare, din sursele bugetului public național. Vedem și cine va pune partea financiară”, susține Ion Ceban, primarul capitalei.
Părerile oamenilor sunt împărțite.
VOX: „Nu este chiar o idee reușită pentru că la noi orașul este aglomerat. Ar fi mai bine să fie ceva pentru transport. Este o stradă cu amintiri istorice, dar, cu părere de rău, timpul trece și orașul se dezvoltă.”;
„Eu cred că este o idee bună să fie multe zone în oraș unde poți să te plimbi. Cum se rezolvă cu circulația mașinilor, asta rămâne o problemă. Se închide o bucată bună de drum din centru...”;
„Pe termen lung e o idee bună, dar pe termen scurt cât de bine o să fie asta pentru trafic și în genere pentru gestionarea traficului local. Fiecare cu beneficiul lui: pietonii o să aibă o stradă pietonală, mașinile nu o să aibă pe unde să treacă.”;
„Eu cred că este o idee destul de bună pentru că Chișinăul are nevoie de câteva alei pietonale, având în vedere traficul infernal de la noi din oraș.”
Porțiunea de caldarâm de pe strada 31 august a fost descoperită la începutul lunii martie în timpul lucrărilor de reparație a drumului. Pavajul de granit de pe strada 31 August 1989 din Chișinău datează din perioada 1868-1870. A fost montat până la venirea lui Carol Smith în funcția de primar al Chișinăului.