Adunarea Generală a Procurorilor se convoacă astăzi în ședință
După o pauză de aproape trei ani, Adunarea Generală a Procurorilor se întrunește astăzi într-o ședință, în pofida unor încercări ale unor procurori, care nu au trecut pre-vettingul, de a cere anularea acesteia. CSJ a decis reevaluarea a 21 de candidați care nu au promovat testarea. Deciziile CSJ au fost criticate de reprezentanții puterii.
În cadrul adunării urmează a fi desemnați noi membri în Consiliul Superior al Procurorilor. La concurs pot participa doar candidații care au promovat evaluarea externă.
În data de 12 iulie, Comisia Pre-Vetting anunța despre încheierea evaluării grupului de candidați la funcția de membru în CSP. 18 candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcției de membru în principalul forum de autoadministrare al procurorilor - CSP. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare - Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Eduard Panea și Rodica Ciobanu - și zece decizii nefavorabile ale evaluării integrității. Patru dintre acestea s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru 5 ani, iar șase candidați nu au promovat, ca urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare. În data de 19 iulie s-a decis convocarea Adunării Generale pentru alegerea membrilor CSP.
Procurorul Cristina Gladcov s-a arătat nemulțumită de faptul că membrii Consiliului au aprobat lista candidaților la funcția de membru CSP propuși pentru alegeri în cadrul Adunării. Gladcov spunea că i-a fost îngrădit dreptul de a candida.
În data de 1 august, CSJ a emis 21 de decizii prin care a dispus reevaluarea a 14 judecători și patru juriști care candidează pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și trei procurori care râvnesc să ajungă în CSP. Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că deciziile CSJ nu vor opri reforma justiției. Deciziile adoptate de CSJ au fost dur criticate și de alți reprezentanți ai puterii. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a menționat că deciziile Curții Supreme de Justiție contribuie la perpetuarea corupției. Președintele Comisie juridice din Parlament, Olesea Stamate, a spus că deciziile sunt o „încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor".
Cei trei procurori care vor funcții de membri în CSP, Cristina Gladcov, Anatolie Gîrbu și Vitalie Codreanu, au solicitat să fie amânată Adunarea Generală a Procurorilor, planificată pentru 23 august. Cererile, însă, le-au fost respinse.
Potrivit procurorului general interimar Ion Munteanu, la Adunarea Generală a Procurorilor ar urma să vină circa 400 de procurori, sau 70-80% din numărul total, având în vedere că mulți sunt în concedii. De asemenea, el spune că nu are semnale că cineva din procurori ar putea boicota acest eveniment. Ultima tentativă de a convoca Adunarea Generală a Procurorilor a avut loc în 2021. Atunci, forul acuzatorilor a fost amânat din cauza pandemiei Covid-19.