Regional

Comuna Svetlîi, model de curățenie: Compania locală de utilități publice prestează servicii în 19 localități din sudul țării

Comuna Svetlîi din sudul țării a primit în 2018 două autospeciale, echipamente și containere pentru colectarea gunoiului în cadrul unui program de dezvoltare rurală în autonomia găgăuză și raionul Taraclia. Timp de cinci ani, compania locală de utilități publice a reușit să extindă aria de activitate și a organizat colectarea gunoiului din 19 localități din sudul Republicii Moldova cu o populație de 24 de mii de locuitori.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Nici urmă de gunoi pe străzi, curățenie atât în centrul satului, cât și la marginea localității. Așa arată comuna Svetlîi: pubele instalate în fața caselor și containere mari pentru gunoi în preajma clădirilor publice.

„Anterior, scoteam gunoiul în butoaie și saci. Era un tractor care scotea deșeurile în afara satului. Cu acest container e foarte comod. El se umple timp de o săptămână. Vineri, mașina vine și-l descarcă. E confortabil și curat, fără resturi împrăștiate în toate părțile.”;

„Facem curat, pregătim școala pentru anul școlar. Anterior aruncau gunoiul în spatele toaletei, acum sunt containere, ceea ce este foarte comod.”;

„Până acum eram nevoiți să scoatem gunoiul în spatele casei, era o gunoiște acolo. Acum este foarte curat și plăcut. Containerul este în curte, toata lumea scoate gunoiul din locuințe și din curți și noi aruncăm gunoiul acolo. Totul se curață la timp și se scoate de 2-3 ori pe săptămână.”

„Anterior, curățarea se făcea cu un tractor cu remorcă, încărcarea se făcea cu furca, lopata. Era greu pentru muncitori, nu erau containere, vântul împrăștia gunoiul peste tot. Acum procesul este automatizat”, spune Stepan Vasilioglo, angajat utilități.

„În cadrul proiectului SARD am primit aproximativ 3,5 mii de containere de 120 litri și 21 de unități cu un volum de 1 m3. Astăzi deservim 19 localități cu o populație totală de 24 de mii de oameni. Am studiat experiența altor primării din Republica Moldova și din țările vecine. Am participat la multe seminare în România și am văzut cum totul este bine pus la punct acolo - curățenia și lucrul muncitorilor”, povestește directorul întreprinderii, Oleg Machedonschi.

„La sfârșitul anului 2017, în țară s-au desfășurat consultări cu privire la proiectul SARD privind problema colectării gunoiului și crearea de clustere care să unească eforturile în acest sens, să pună o bază într-unul dintre sate și să ofere concomitent servicii pentru mai multe localități. O asemenea structură a fost creată în comuna Svetlîi. Apoi, în cadrul acestui proiect, am primit două autospeciale MAZ și containere care până acum sunt folosite în regiune”, spune primarul comunei Svetlîi, Pavel Filciacov.

Doar în comuna Svetlîi, de serviciile întreprinderii municipale pentru colectarea deșeurilor solide beneficiază peste 1.700 de persoane și toate clădirile publice din localitate. În total, întreprinderea deservește 19 localități din raioanele Taraclia, Comrat și Cahul cu o populație de 24 de mii de locuitori.

Citește mai mult