Regional

Adunarea Populară a Găgăuziei amână aprobarea Comitetului executiv din cauza încălcărilor procedurale ale candidaților

Adunarea Populară a Găgăuziei a amânat din nou aprobarea Comitetului executiv în frunte cu Evghenia Guțul. Deputații au adoptat structura, dar nu și componența, din cauza încălcărilor procedurale ale candidaților la funcția de membri ai guvernului local. Discuția a fost aprinsă, iar Guțul a fost îndemnată să demisioneze. Iar șoferul ei a fost amendat pentru că a parcat într-un loc nepotrivit.

nokta.md
Sursa: nokta.md

Ședința specială a Adunării Populare a Găgăuziei a început cu reproșuri din partea susținătorilor Evgheniei Guțul și a adversarilor acestora. Bașcanul le-a făcut observație deputaților: „Aici toată lumea râde, se ceartă. Nu este nimic amuzant. Locuitorii Găgăuziei trăiesc în sărăcie, iar voi râdeți!”

Drept răspuns, bașcanului i-au fost amintite promisiunile electorale pe care trebuia să le îndeplinească. Una dintre acestea - gazul ieftin.

„Încetați și începeți să lucrați! Dacă membrii Comitetului executiv iau câte o butelie și aduc gaz din România cu 12 lei, nu vor fi probleme. Dar gazul nu va costa 12 lei. De ce mințiți?”, a spus Ivan Karaja, deputat în Adunarea Populară.

După aceste replici, bașcanul și candidații la funcția de membri ai Comitetullui executiv au părăsit sala.

„În primul rând, sunt femeie, sunt bașcanul Găgăuziei. Sunt dezamăgită de această atitudine. Sunt bașcanul Găgăuziei. În ceea ce privește structura, cred că este legală și ar trebui să fie în forma în care este acum. Sunt dezamăgită de voi și dezamăgită de ședința de astăzi. Prin urmare, voi face ceea ce consider de cuviință. Nu mai vreau să mă aflu la această ședință!”, s-a indignat Evghenia Guțul.

Ulterior, deputații au decis să aprobe structura Comitetului executiv. În acele momente, după bașcan a venit automobilul, care a fost parcat exact la intrarea în sediul Adunării Populare. Drept urmare, șoferul a fost amendat, iar Guțul nu a mai plecat. Astfel, structura Comitetului executiv a fost aprobată, dar au apărut dificultăți la adoptarea componenței. Mai exact, unii candidați nu s-au prezentat la ședința comisiei care a avut loc joi.

„Ieri au avut loc depuneri de flori, după care am mers pe jos și chiar ne-am reținut. Ulterior noi am venit, dar membrii comisiei nu mai erau”, susține Evghenia Guțul.

La sfârșitul ședinței, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavschi, a îndemnat-o pe Evghenia Guțul să demisioneze:

„Nu sunteți pregătită pentru acest post. Iar toate întrebările pe care noi le punem și pretențiile mele personale nu vă vizează pe Dvs., dar pe acel om care v-a implicat în aceasta, care v-a folosit ca să conducă o autonomie întreagă, dar nu sunteți pregătită pentru acest post.”

Pentru aprobarea componenței Comitetului executiv, Adunarea Populară se va întruni în altă ședință, iar data urmează să fie stabilită.

Citește mai mult