Regional

Municipiul Soroca a semnat un acord de cooperare cu municipiul Fălticeni. Este al 15-lea acord de înfrățire cu o localitate de peste Prut

Municipiul Soroca sărbătorește hramul bisericii. Localitatea a împlinit 524 de ani de la fondare. Soroca este al optulea oraș ca mărime din Republica Moldova și al doilea ca importanță din regiunea de nord a țării. La sărbătoare au venit oaspeți de peste Prut, cei cu care sorocenii de ani buni au legat relații strânse de cooperare.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

De-a lungul anilor, municipiul Soroca a legat relații de înfrățire și colaborare cu 15 localități de peste Prut. De hramul orașului, Soroca s-a înfrățit cu municipiul Fălticeni din județul Suceava. Actul prevede activități de cooperare în domeniile social, cultural și economic.

Primăria Fălticeni va dota biblioteca „Mihai Sadoveanu” din Soroca cu echipament de ultimă generație, donație anunțată în urma semnării acordului de înfrățire.

„Un prim pas în acest acord va fi dotarea și mobilarea integrală a unei săli de conferințe a bibliotecii "Mihai Sadoveanu". Municipiul Fălticeni își va asuma în întregime partea financiara privind realizarea acestui obiectiv. Sunt convins ca în urma acestei colaborări atât cetățenii din Fălticeni pe care îi reprezint, cât și cei din Soroca vor avea de câștigat”, a menționat primarul de Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman.

„Astăzi am semnat al 15-lea contract de colaborare cu frații noștri de peste Prut, municipiul Fălticeni, cu care deja avem o colaborare și suntem în speranța că aceasta va fi un îndemn și o experiență în toate cele ce se vor întâmplă spre bine pentru municipiul Fălticeni și municipiul Soroca”, a declarat primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi.

Din anul 2000, Soroca este localitatea cu cele mai multe proiecte finanțate de România.

„Ne bucuram ca anul acesta biblioteca din Soroca va sărbători 30 de ani de la prima donație de carte românească venită de peste Prut prin strădania buzoienilor și iată tot în acest an sărbătorim 11 ani de la semnarea primului parteneriat al înfrățirii dintre Buzău și Soroca. De-a lungul anilor am încercat să contribuim cu tot ce am putut pentru dezvoltarea comunității din Soroca”, afirmă viceprimarul municipiului Buzău, Ionuț Apostu.

„Între cetatea Sucevei și cetatea Soroca de multe ori granițele nu au existat fie ele pe hârtie sau trasate de cineva, impus sau voit, parteneriatul dintre municipiul Suceava și Soroca deja sorocenii o știu că a dat roade, prin consolidarea Cetății Soroca. Avem toată disponibilitatea pentru a oferi sprijin și asistentă specialiștilor din primăria Soroca și doamnei primar pentru a dezvolta proiecte, pentru a accesa fonduri astfel încât să aibă un viitor mai bun”, a menționat șeful cancelariei Primăriei Suceava, Ovidiu Milici.

Acordurile de înfrățire întăresc legătura istorică și culturală dintre regiuni și deschide calea către numeroase oportunități de a dezvolta comunitățile Republica Moldova prin proiecte culturale, economice, schimburi de experiență și stabilirea de modele de bună practică în cooperarea transfrontalieră.

Citește mai mult