Economic

Fermierii amenință cu noi proteste în fața Ministerului Agriculturii și AIPA. Reacția autorităților

Asociația Forța Fermierilor cheamă din nou agricultorii la protest. De data aceasta, membrii Asociației nu sunt mulțumiți de o condiție înaintată la depunerea dosarelor pentru subvenționare. Mai exact, fermierii nu sunt de acord cu obligativitatea de a prezenta dovada faptului că solicitanții posedă terenuri sunt certificatele de confirmare, eliberate de autoritățile publice locale, care conțin și numerele cadastrale.

„Agricultorii sunt extrem de revoltați de aceasta birocratizare excesivă a procedurii de depunere a dosarelor. Dincolo de faptul că acest sprijin este unu infim, întârziat și alocat doar pentru o parte din fermieri, se creează impresia că autoritățile abilitate fac tot posibilul pentru a sabota procesul acordării ajutorului respectiv”, se arată în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

În semn de protest, membrii Asociației anunță că mai mulți agricultori, vor picheta miercuri sediul Ministerului Agriculturii și Agenției Intervenției și Plăți în Agricultură.

În replică, autoritățile au declarat că vor căuta o soluție pentru a reduce birocratizarea. „AIPA identifică o soluție pentru a depăși această barieră pentru ca fermierii să întâmpine mai puțină birocrație în procesul de depunere a dosarelor”, a declarat reprezentanta Ministerului Agriculturii, Galina Petrache.

Menționăm că ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat că fermierii afectați de crizele de anul trecut își pot depune dosarele la Agenția de Investiție și Plăți pentru Agricultură, pentru a primi subvenții.

Pentru a primi subvenții, agricultorii trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate și anume: să arate dovada însămânțării cu culturi cerealiere de prima grupă pentru recolta anului 2022 și deținerea în posesie sau folosință a proprietății sau exercitarea posesiei asupra terenurilor cu destinație agricolă, deținerea unui cont bancar și fermierii să nu fie incluși în lista de interdicție sau în lista celor care nu au întrunit menținerea criteriilor de eligibilitate. Agricultorii sunt îndemnați să depună cererile în cadrul Oficiilor Teritoriale ale AIPA.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult