Regional

La Ungheni au avut loc evenimente de încheiere a trei proiecte finanțate de Uniunea Europeană

La Ungheni, chiar de hramul orașului, a fost inaugurat un Centru de Informare Turistică, un drum proaspăt renovat și Ghișeul unic de informare și prestări servicii. Cele trei proiecte au fost finanțate de Uniunea Europeană în parteneriat cu Oficiul PNUD în Republica Moldova. La evenimentele de inaugurare au participat prim-ministrul Dorin Recean și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

Primăria Ungheni
Sursa: Primăria Ungheni

Centrul de informare turistică, inaugurat la Ungheni a fost construit în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și a costat peste 2,6 milioane de lei.

„Unul din obiectivele noastre este să promovăm ceea ce avem noi, ce potențial turistic avem noi atât pentru locuitorii regiunii, cât și pentru vizitatorii municipiului Ungheni. Pentru cetățenii municipiului Ungheni cred că va fi un plus mare pentru că vom fi unul dintre catalizatorii dezvoltării economice”, spune coordonatoarea Centrului de Informare Turistică, Oxana Ciobanu.

„Mă gândesc că toate proiectele acestea care se fac la noi în Ungheni se fac în primul rând pentru cetățeni. Dacă să luăm Centrul turistic se face pentru ca cetățenii să poată cunoaște unde pot să apeleze să vadă ceva locuri turistice sau să primească un ghidaj.”;

Prezent la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean a felicitat unghenenii și a declarat că turismul va ajuta Republica Moldova să se integreze economic și social în Uniunea Europeană.

„Eu mă bucur foarte mult și vă felicit pentru că, iată că punem accentele corect - creșterea economică. Și acesta este obiectivul principal al Guvernului. Avem două probleme majore de rezolvat în țară. Reforma justiției și creșterea economică. Reforma justiției pentru că ne ajută să construim o platformă pentru toate transformările, ele să fie sustenabile, să se facă dreptate oamenilor. Și doi, reforma în domeniul economic, creșterea economică la toate nivelurile. Vrem să trăim ca în Europa, iar pentru asta trebuie să creștem bunăstarea pentru cetățeni”, a subliniat premierul Recean.

Tot ieri, la Ungheni a fost inaugurată strada Alexandru Boicu, reconstruită în Cadrul Programului EU4Moldova. Drumul leagă centrul orașului de Zona economică liberă. Proiectul a costat peste 500 mii de euro, dintre care 200 de mii reprezintă un grant din partea Uniunii Europene.

„Proiectele inaugurate sunt de diferite tipuri. Unele dintre ele au beneficii directe, altele - indirecte. Evenimentul la care suntem prezenți este cel cu beneficii directe. Este vorba despre beneficii pentru cetățenii care vor bucura de infrastructură mai bună, de un drum proaspăt renovat”, a spus ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

„Noi, cei de la PNUD, o să contribuim în continuare pentru a îmbunătăți această structură, să continuăm acest proiect. Vor fi și alte cofinanțări care vor contribui, de exemplu, la extinderea rețelei de biciclete pentru acest oraș”, a menționat reprezentanta rezidentă adjunctă a PNUD în Republica Moldova, Andrea Cuzyova.

„Acum deja este cu mult mai sigur să circuli cu bicicleta sau cu transportul pe roți în incinta orașului. Nu te mai temi deja că poate să dea o mașină peste tine, pentru că cetățenii la noi încă se învață a respecta oamenii pe bicicletă sau pe alt transport cu două roți”;

La Ungheni a fost lansat și Ghișeul unic de informare și prestări servicii, care înglobează toate serviciile oferite de primărie.

„Acest Ghișeu unic vine ca un ajutor pentru noi, cetățenii, pentru că este o procedură mult mai simplă și este un loc unde putem să solicităm o gamă foarte largă de servicii publice într-un singur loc.”

„Este vorba de un serviciu care vine în întâmpinarea cetățeanului. Nu cetățeanul vine la primărie și își caută serviciul schimbând etaj cu etaj, dar vine aici la parter și operatorii de la Ghișeu îi prestează acest serviciu”, spune primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros.

La eveniment au fost prezenți ministrul Culturii, Sergiu Prodan, delegați din orașele înfrățite din România și Polonia, autorități publice locale și locuitori ai orașului Ungheni.

Citește mai mult