Electorala

CA le solicită furnizorilor de servicii media să își revadă declarațiile privind reflectarea alegerilor din 5 noiembrie

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis să acorde un nou termen furnizorilor pentru depunerea declarațiilor privind reflectarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, după ce a constat că acestea nu asigură egalitatea strictă sau proporțională în dezbateri a candidaților electorali în conformitate cu legislația în vigoare.

Consiliul Audiovizualului // Facebook.com
Sursa: Consiliul Audiovizualului // Facebook.com

„Necesitate acordării unui nou termen a apărut în urma omiterii indicării de către furnizorii de servicii media, în declarații, a angajamentului de a asigura egalitatea strictă sau proporțională în dezbateri, conform prevederilor art. 90 alin. 6 din Codul electoral. Din aceste considerente, CA a respins în ședința de azi toate declarațiile depuse de furnizorii de servicii media”, se arată în comunicatul CA.

CA anunță despre modificările intervenite la punctele 26 și 32 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, adoptat de Comisia Electorală Centrală, publicate astăzi în „Monitorul oficial”.

Astfel, punctul 26 din regulament prevede:

„Declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor se aprobă de CA dacă în lista de programe cu caracter electoral FSM a inclus cel puțin trei tipuri de programe audiovizuale cu caracter electoral din cele indicate la art. 90 alin. (2) din Codul electoral nr.325/2022. În cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și al referendumurilor republicane, în această listă de programe sunt incluse, suplimentar, și emisiunile de promovare electorală”.

Punctul 32 din Regulament prevede că furnizorii de servicii media care și-au asumat angajamentul de a reflecta alegerile și ale căror declarații au fost aprobate de CA „au dreptul să difuzeze informații despre procesul electoral doar în programele de știri și actualități”.

Prin urmare, furnizorii de servicii media au la dispoziție trei zile pentru a-și revedea declarațiile privind reflectarea alegerilor din 5 noiembrie.

„Declarațiile completate conform rezultatelor controlului făcut de Direcția control servicii media a CA, urmează să fie prezentate până luni, 4 septembrie 2023, inclusiv”, se mai arată în comunicat.

Furnizorii care au depus notificări privind nereflectarea alegerilor sunt în drept să-și revadă decizia și să depună Declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor, în cazul în care își vor schimba opțiunea.

La alegerile generale locale din 5 noiembrie vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Citește mai mult