Economic

Comisia Europeană propune includerea serviciului de roaming în Acordul de Asociere UE-Republica Moldova

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere de includere a roamingului în Acordul de Asociere UE-Republica Moldova. După finalizarea etapelor necesare, cetățenii moldoveni care se află în țările UE vor putea efectua apeluri telefonice la aceleași condiții tarifare ca în Republica Moldova, iar cetățenii UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează țara noastră.

noi.md
Sursa: noi.md

„Astăzi suntem cu un pas mai aproape de aderarea Republicii Moldova la spațiul de roaming fără taxe al UE. Cetățenii din UE și din Moldova vor putea în viitor să sune, să trimită SMS-uri și să utilizeze internetul fără costuri suplimentare atunci când călătoresc în străinătate: exact ca în cazul serviciului „Roam like at home”, cu care europenii sunt foarte familiarizați. Acest lucru va ușura viața cetățenilor moldoveni care vin în UE și va ajuta cetățenii UE care călătoresc în Moldova. Aceasta demonstrează că viitorul Moldovei se află în UE”, a subliniat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

Includerea Republicii Moldova în zona UE „roam like at home” (n.r. în roaming, ca acasă) este una dintre acțiunile-cheie ale Planului de acțiuni prioritare UE- Republica Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare deplină a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE-Republica Moldova (DCFTA) și pentru continuarea integrării acestei țări în piața unică a UE.

Măsura de astăzi vine în urma declarației comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicații din UE și din Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming, începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană.

Comisia Europeană va permite actualizarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova prin adăugarea celei mai recente legislații UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult