Regional

O delegație din România a venit la Ruseștii Noi. Comunitatea va fi ajutată să acceseze fonduri europene

O delegație din România, formată din reprezentanți ai mai multor localități de peste Prut, membri ai unor ONG-uri și structuri comunitare au venit în satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, pentru a ajuta autoritățile și oamenii de acolo să acceseze mai ușor fundurile puse la dispoziție de către Uniunea Europeană. Timp de două zile, oaspecții se vor documenta la fața locului despre problemele cu care se confruntă această comună și vor împărtăși din experiența României în domeniul absorbției de fonduri europene.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Delegația din România sosită la Ruseștii Noi a fost întâmpinată tradițional cu pâine și sare și cu cântece populare interpretate de ansamblurile folclorice din sat.

„După ce am venit aici prima dată și am cunoscut, ceea ce am dorit și doresc în continuare este să înfrățim comuna la nivelul copiilor. Eu mă ocup cu școala de vară și cu tabere educaționale în România. Scopul este ca în următoarea perioadă să facem activități împreună cu copiii”, spune Șerban Moldoveanu, locuitor al comunei Ciocănești.

„Vrem să începem să stabilim o legătură în sensul acesta. Noi am adus și niște ghiduri, noi lucrăm cu lucruri de acest gen în România, în comunitățile rurale și urbane mici și o să continuăm să sprijinim și Ruseștiul”, a subliniat Mădălina Ene, reprezentanta Fundației Pact din România.

„Nu ne așteptam să găsim de fapt aici oameni cu suflet românesc. Noi ne ocupăm de activități pe parte de mediu, activități de promovare a unui mediu sănătos”, spune Ionel Cioca, reprezentant al Parcului Defileul Jiului.

Și localnicii au rămas plăcut surprinși de vizita delegației de peste Prut. Oamenii din Ruseștii Noi au mari așteptări de la cooperarea transfrontalieră.

„Eu ca mămică tânără sper la un proiect pentru copii, un teren de joacă, ore suplimentare după lecții unde copiii să învețe, să aibă activitate pentru a se dezvolta și pentru a duce mai departe valorile satului nostru”, spune Elena Neculce, locuitoare a comunei Ruseștii Noi.

„Comuna necesită o dezvoltare de infrastructură și de personal deoarece cerințele europene au trei axe, se axează pe domeniul social și domeniul de dezvoltare economică”, spune o altă localnică Alexandra Răileanu.

Timp de două zile, oaspeții din România vor merge în vizită la antreprenori locali, vor vizita, totodată, liceul și grădinița din comună.

„Avem nevoie de a dezvolta comuna Ruseștii Noi care este vie și crește an de an. Pentru a dezvolta comuna este nevoie de absorbție a fondurilor europene pentru ce au și venit frații din România. Și să ne întâlnim la anul cu un drum reparat, cu primăria renovată. La Ruseștii Vechi avem de construit teren de joacă”, menționează primarul comunei Valentina Meșină.

Comuna Ruseștii Noi are o populație de peste cinci mii de locuitori.

Citește mai mult