Economic

Gazprom își pierde influența. Compania Transgaz, pe cale să preia sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova

Operatorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, prin filiala sa de peste Prut, este pe ultima sută de metri până la preluarea integrală a acestor operațiuni în Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria. Declarațiile au fost făcute de către directorul general al Transgaz, Ion Sterian, pentru publicația Gândul.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz, și ai Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom, urmează să semneze un contract în acest sens.

„Suntem în stadiul negocierilor finale. Luni (4 septembrie - n.r.) trebuie să prezentăm la ANRE din Republica Moldova contractul de locațiune, care să fie între Moldovagaz și Moldovatransgaz pe de pe parte și Moldovagaz și Vestmoldtransgaz, care este filiala Transgaz în Republica Moldova, unde suntem acționari noi (Transgaz – n.r.), cu 75%, și BERD, cu 25%. Luni trebuie să prezentăm contractul negociat, semnat de ambele părți la ANRE. Suntem în etapa finală. Negociază și azi, și mâine, în așa fel încât în prima parte a zilei de luni să ajungem la partea de semnare a contractului”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în exclusivitate pentru Gândul.

Transferul devine oficial la două săptămâni de la momentul parafării înțelegerii.

„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat directorul general al Transgaz.

Valeria Tăbîrță, reporter Moldova 1, relatează.

„Responsabilii de la ANRE au comunicat că în această seară reprezentanții de la Chișinău și București au înregistrat contractul la agenție și mâine vor oferi detalii. Deocamdată, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban nu a confirmat și nici infirmat încheierea negocierilor.

Sistemul de transportare a gazelor naturale rămâne în proprietatea corporației Moldovagaz, doar va fi transmis în locațiune companiei Vestmoldtransgaz, cu acționariat românesc în proporție de 75 la sută. Firma operează gazoductul Iași-Chișinău și are certificatul de operator independent, aprobat de ANRE.

Anterior, Ion Sterian anunțase că angajații moldoveni își vor păstra locurile de muncă.

Potrivit legilor naționale și europene, conductele trebuie gestionate de un jucător de piață independent, care să ofere acces transparent tuturor. Pentru a evita monopolul, companiile din industria energetică nu pot fi integrate pe verticală.

Acționarii ruși de la Moldovagaz nu au susținut o restructurare. În general, relația cu Gazprom s-ar putea schimba esențial, pentru că auditul internațional al datoriei este gata și rezultatele vor fi prezentate săptămâna aceasta.

Președinta Sandu a declarat deja că sumele pe care le cere Gazpromul nu se potrivesc cu realitatea. Experții care au studiat istoricul datoriilor susțin că Republica Moldova are șanse mari să câștige în arbitrajul internațional împotriva Gazpromului rusesc.”

Contractul care este pe cale să fie semnat nu putea fi posibil fără modificările recente adoptate în Parlamentul Republicii Moldova, care au fost promulgate și au intrat deja în vigoare.

Potrivit acestor modificări, transportul gazelor naturale se efectuează de operatorul sistemului de transport în baza licenței pentru transportul gazelor naturale, eliberată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în condițiile legii.

Modificarea legii a fost necesară în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în raport cu Uniunea Europeană, mai concret obligația separării, independenței și certificării operatorilor sistemelor de transport, pentru a putea fi licențiați.

Menționăm că, pe 7 iulie curent, ANRE a emis hotărârea cu privire la desemnarea provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale în Republica Moldova.

Hotărârea vine să prevadă mecanisme și acțiuni treptate care urmează a fi aplicate de către ambii operatori ai sistemului de transport al gazelor naturale, în vederea asigurării unei eventuale preluări de către SRL „Vestmoldtransgaz” a rețelelor de transport al gazelor naturale aflate în gestiunea SRL „Moldovatransgaz”.

Potrivit ANRE, data preluării fizice și documentarea activității de operare a întregului sistem de gaze naturale din țară de către SRL „Vestmoldtransgaz” ar putea fi 19 septembrie 2023, în cazul în care SRL „Moldovatransgaz” nu va finaliza procesul de separare în raport cu întreprinderea integrată pe verticală și nu va depune cererea de certificare însoțită de actele corespunzătoare.

Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, precum și un angajament asumat odată cu aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.

Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” a trecut cu succes procedura de certificare conform modelului separării proprietății, aceasta fiind încheiată în 3 septembrie 2021.

Citește mai mult