Economic

Rețelele de transport al gazelor din Republica Moldova vor fi operate de o companie, deținută de Transgaz România și BERD

Vestmoldtransgaz a semnat luni, 4 septembrie, un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz. Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), comunică Ministerul Energiei.

Potrivit contractului, Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport al gazelor naturale pe termen de 5 ani. De asemenea, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz”, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport al gazelor naturale.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a salutat consensul pe semnarea acestui contract fără a fi nevoie ca ANRE să îl impună printr-o decizie administrativă.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și, pe termen lung, vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat Victor Parlicov.

Semnarea acestui acord a fost posibilă urmare a modificării, anul trecut, a legislației, care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, și a unor decizii ale Comisiei Situații Excepționale din iunie și septembrie curent.

Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor, pentru a evita monopolul și a asigura accesul tuturor părților interesate la infrastructură, face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova față de Comunitatea Energetică.

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult