Politic

Summitul Inițiativei celor Trei Mări începe la București. R.Moldova devine stat asociat

Republica Moldova și Ucraina obțin statutul de țări participante asociate Inițiativei celor Trei Mări. Astăzi, la București începe summitul, găzduit de președintele României Klaus Iohannis, eveniment în care Grecia va deveni al 13 stat membru al acestei platforme politice. În marja summitului, va avea loc Forumul de Afaceri al I3M. R.Moldova este reprezentată la summit de către președinta Maia Sandu.

România găzduiește cea de-a VIII ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări

Klaus Iohannis va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M (iunie 2022 – septembrie 2023), reflectate, de asemenea, în Declarația Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuțiilor. Aceasta va constitui un reper important pentru activitățile viitoare ale I3M, vizând direcțiile de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei.

Președintele României va sublinia că, la peste un an și jumătate de la începutul agresiunii brutale și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, I3M a reconfirmat validitatea conceptului său și urgența implementării obiectivelor sale, în actualul context geopolitic această platformă de dialog politic la nivel înalt devenind un important instrument pentru consolidarea rezilienței regionale și europene.

Președintele Klaus Iohannis va încuraja totodată dezvoltarea de noi instrumente și parteneriate care să catalizeze investiții în proiectele I3M prioritare, inclusiv prin crearea unui nou Fond de Investiții, care să continue activitatea celui inițiat la Summitul de la București din 2018, și examinarea celor mai eficiente modalități de creare a unui Fond de Inovare al Inițiativei.”, se arată în comunicatul de presă de la Cotroceni.

Republica Moldova devine stat asociat Inițiativei celor Trei Mări

Prin adoptarea Declarației de la București, Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate la I3M.

Republica Moldova va fi reprezentată la summitul de la București de președinta Maia Sandu. În marja evenimentului, șefa statului va avea o întrevedere cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, scrie presa română. Întrevederea celor doi oficiali este programată pentru ora 10:00.

Delegația Republicii Moldova va aborda construcția unei autostrăzi din România în Republica Moldova, care să treacă prin Ungheni, Chișinău și Odesa.

„Este un mare proiect să aducem autostrada din România la Ungheni, Chișinău și Odesa. Lucrăm la studiul de fezabilitate. Dacă în România construcția autostrăzilor se mișcă, în Republica Moldova nu avem niciun proiect. Ne propunem să discutăm la Inițiativa celor Trei mări. Uniunea Europeană nu se oprește în România, ci în Republica Moldova și Ucraina”, a declarat pentru Digi24.ro Andei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în ajunul reuniunii de la București.

La Summitul Inițiativei celor Trei Mări participă reprezentanți din 12 state

La evenimentul la nivel înalt vor fi prezenți reprezentanți din toate cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de țara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), o serie de invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).

La eveniment va participa și John Kerry, însărcinatul special al președintelui american Joe Biden pentru climă, care va conduce delegația americană la summitul Inițiativei Celor Trei Mări, conform unui anunț al Ambasadei SUA în România din 1 septembrie, potrivit Agerpres.

Deciziile primului summit organizat de România

România este primul dintre statele participante la I3M, care organizează pentru a doua oară un Summit al Inițiativei, după cel găzduit în perioada 17-18 septembrie 2018.

La primul Summit de la București, au fost adoptate decizii privind agrearea listei proiectelor prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei și digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări; lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind crearea acestuia).

Inițiativa celor Trei Mări a fost concepută ca o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, cuprinzând cele 12 state membre ale UE situate între Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia, transmite Agerpres.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult