Social

Specialiștii în sănătate bat alarma: Mai mult de șase din zece adulți din Republica Moldova sunt supraponderali. Recomandările ANSP

Mai mult de șase din zece adulți din Republica Moldova sunt supraponderali. Cel puțin asta indică datele statistice făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSPA). Mai mult, conform statisticii, un moldovean, adult sau copil, consumă de cinci ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său. Specialiștii în sănătate publică bat un semnal de alarmă și le recomandă oamenilor să reducă consumul de zahăr, inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă, prin consumul băuturilor îndulcite și al dulciurilor din cadouri, în mod special.

Imagine simbol/ecopresa.md
Sursa: Imagine simbol/ecopresa.md

În ajunul sărbătorilor de iarnă, specialiștii ANSP au venit cu mai multe recomandări către populație. Oamenii sunt îndemnați să înlocuiască, atât la masa de sărbătoare, cât și la mesele obișnuite, băuturile îndulcite – sucurile, compoturile sau băuturile carbogazoase dulci cu apa plată, inclusiv cea cu adaos de fructe proaspete, ceaiuri sau compoturi neîndulcite.

La fel, specialiștii ne recomandă să evităm să oferim în dar cadouri alcătuite în exclusivitate din dulciuri și să înlocuim cel puțin jumătate din conținutul acestora cu fructe proaspete și uscate, nuci sau deserturi fără zahăr adăugat.

Moldovenii mai sunt îndemnați să citească cu atenție etichetele produselor alimentare și să fie atenți în special la mențiunea „glucide dintre care zaharuri” – aceasta indică cantitatea de zahăr care se regăsește în compoziție. „Evitați să puneți în coș produsele, pe eticheta cărora zahărul se regăsește pe primele trei poziții”, ne recomandă specialiștii ANSA.

De menționat că, potrivit Raportului STEPS — Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova 2021, lansat la 15 decembrie 2022, mai mult de șase din zece adulți (63,9%) din țara noastră sunt supraponderali, iar un sfert din populație (22,7%) – obezi. Totodată, valorile medii ale circumferinței abdominale, 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, indică un pericol sporit de apariție a complicațiilor metabolice, precum hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, infarctul miocardic sau diabetul zaharat.

Conform studiului de consum al zahărului efectuat de Organizația pentru cooperare și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei, extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean, adult sau copil, consumă de cinci ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său, adică 125 grame pe zi sau 45,7 kg pe an. Totodată, potrivit datelor din Raportul STEPS 2021, la nivelul întregii populații, 5,3% dintre persoane consumă băuturi îndulcite o dată sau de mai multe ori pe zi, 13,5% de 4-6 ori/săptămână, iar 29,3% de 1-3 ori/săptămână.

Conform OMS, riscul patologiilor asociate consumului excesiv de zahăr, inclusiv cariile dentare, este mult mai redus în cazul unui consum mai mic de zece kg de zahăr/persoană/an sau aproximativ 5% din caloriile consumate zilnic.

Astfel, OMS accentuează necesitatea reducerii consumului zaharurilor simple libere pe parcursul întregii vieți la maximum 10% din necesarul energetic zilnic sau 50 g/zi. Totodată, autoritatea menționează că o cantitate inofensivă a zahărului consumat atât pentru adulți, cât și pentru copii în fiecare zi ar fi de 5% din necesarul energetic zilnic sau 25 grame, echivalentul a cinci lingurițe de zahăr/zi.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult