Social

Republica Moldova a obținut statut de țară asociată la Inițiativa celor Trei Mări

Republica Moldova a fost acceptată drept stat asociat la Inițiativa celor Trei Mări. Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut anunțul la Summitul de la București. Maia Sandu a purtat discuții cu liderul de la Cotroceni. Potrivit ei, această asociere va ajuta Republica Moldova să se dezvolte economic. Ucraina la fel a participat la summit în calitate de țară asociată.

Digi24
Sursa: Digi24

„Am decis totodată, prin consens, acordarea calității de stat participant asociat atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Este o decizie relevantă care confirmă plasarea acestor state pe calea integrării europene și care permite includerea în proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii, coagularea de noi investiții în regiune”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Președinta Sandu a transmis că participarea țării noastre în această platformă deschide noi oportunități privind accederea la proiecte de infrastructură care facilitează dezvoltarea economică. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat pentru presa de la Chișinău că obiectivele inițiativei celor trei mări sunt reducerea decalajului economic, interconectarea energetică și a infrastructurii de transport.

„În această regiune, avem nevoie de mult mai multă infrastructură energetică, de transport, care ajută și facilitează comerțul, securitatea energetică a țărilor din regiune, până acum noi am depus mai multe eforturi diplomatice anterior de a ne alinia la această inițiativă de ceva timp, acum iată constatăm acest progres și o includere mai mare a Republicii Moldova în inițiativele regionale, inclusiv în inițiativa celor trei mări, ne va permite să ancorăm Republica Moldova mai ferm în spațiul european”, a menționat șeful diplomației de la Chișinău.

Integrarea Republicii Moldova și a Ucrainei este în beneficiul platformei regionale.

„Este important parteneriatul de asociere cu Republica Moldova și Ucraina, ceea ce înseamnă că în momentul de față avem doi parteneri asociați care se află pe calea integrării europene, fiind state cu statut de candidat. Dacă privim doar la proiectele de infrastructură, Inițiativa celor Trei Mări a cheltuit 80 de miliarde de euro, dacă adăugăm și alte cheltuieli, ajungem la 117 miliarde de euro și mai sunt încă proiecte la etapa de examinare și sper că va crește numărul”, a spus președintele Poloniei, Andrzej Duda.

„Unul din obiectivele Inițiativei celor Trei Mări este să consolideze pozițiile statelor membre în Uniunea Europeană și simțim că împreună cu aceste două aderări putem contribui la consolidarea grupului de țări care participă la această inițiativă”, a menționat prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovic.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică informală care are drept obiectiv interconectarea de la Baltică la Adriatică și Marea Neagră; în care participă 12 țări membre ale Uniunii Europene: România, Polonia, Cehia și Slovacia, statele baltice, Ungaria, Austria, Bulgaria, Croația, Slovenia. La Summitul de la București a fost acceptată și Grecia.

Citește mai mult