Regional

Veste bună pentru locuitorii din nord-estul țării: va fi reconstruit drumul Soroca-Arionești-Otaci

Drumul Soroca-Arionești-Otaci, cu o lungime totală de 40 de kilometri, va fi reconstruit. Astfel, acest lucru va facilita accesul a peste 80 de mii de cetățeni din câteva localități spre instituțiile de învățământ și cele medicale. Valoarea lucrărilor constituie 44 de milioane de euro, bani acordați de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. La lansarea lucrărilor a fost prezentă și președinta țării Maia Sandu.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

De mai bine de 10 ani, acest drum le dă mari bătăi de cap șoferilor. Pe aici circulă autobuze școlare, ambulanțe, precum și camioane de mare tonaj care merg spre și dinspre vama Otaci. Vestea ca în sfârșit drumul va fi reabilitat i-a bucurat nespus pe oamenii care circulă des pe aici.

„Noi din comuna Dărcăuți, satul Mălcăuți, Visoca, toți ieșim la acest traseu mai parcurgând încă 9 km până la satul Bădiceni și era foarte dificil, ca și din toate lucrurile negative este un singur plus că aveau de lucru băieții care reparau roțile dar în realitate era ceva catastrofal și când aveam vreo delegație, oaspeții de peste hotare toți pomeneau de drumul acesta, era ca o rușine națională.”;

„Am simțit cât de important este acest drum, îl așteptăm ca să avem un drum modern, frumos să ne putem deplasa în fiecare colț al țării noastre.”;

„Eu îi indemn pe toți localnicii din partea asta de raion și cei care trec pe acest drum că au avut răbdare 8 ori chiar 10 ani, să mai răbdam unu ori doi ani de zile și să vedem să se dea în exploatare acest drum pe care foarte mult îl așteptam.”

Lucrările vor fi executate de către două întreprinderi, una turca și cealaltă autohtonă. Antreprenorii dau asigurări ca peste trei ani drumul va fi de nerecunoscut. Potrivit proiectului, va fi lărgită partea carosabilă cu benzi noi pentru camioane, iar drumurile secundare vor fi reconstruite.

„Va fi un drum care va suporta sarcini atât a traficului ușor cât și a traficului greu. Vor fi schimbate integral fundațiile, drenajele, sistemele de captare și evacuare a apelor, pe toate sectoarele care vor trece prin localități va fi acces cu drumuri laterale, acces cu drumurile agricole, acces în curți, posibilitate pentru cicliști, trotuare”, spune șeful Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan.

Președinta tarii Maia Sandu prezentă la evenimentul de lansare a lucrărilor a dat asigurări locuitorilor că tronsonul de drum Soroca - Otaci va fi unul de calitate după toate standardele europene.

„Avem câteva instituții aici care sunt responsabile să urmărească respectarea calității, există un caiet de sarcini, există niște angajamente din partea celor care au câștigat această competiție, avem o firma de supraveghere a lucrărilor și toate acestea trebuie sa ne asigure că drumul va fi făcut la timp și se vor respecta standardele de calitate. Știu că în trecut guvernările precedente ne-au prezentat exemple de drumuri reparate prost și cu întârziere, dar actuala guvernare trebuie să recunoaștem a deblocat foarte multe șantiere de construcție a drumurilor care erau în întârziere de mulți ani, si vedem că peste tot se lucrează”, a subliniat Maia Sandu.

Proiectul costă 44 de milioane de euro. Banii fac parte dintr-un împrumut de 100 de milioane de euro de la BERD pentru renovarea infrastructurii la frontiera cu Ucraina.

Citește mai mult