Economic

Legumicultorii din nordul țării sunt nevoiți să vândă producția fabricilor de procesare la preț foarte mic

Roada mare, prețul mic. Este situația legumicultorilor din nordul țării care-și culeg roșiile. Deși roada se arată a fi una destul de mare, agricultorii nu au unde să-și vândă producția, iar cu prețul de achiziție de pe piață abia de-și pot acoperi cheltuielile.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Vladimir Ivanov crește roșii pe o suprafață de 14 hectare în satul Șeptelici din raionul Soroca. Cultivă șase soiuri de roșii, iar roadă în acest an este multă. Adună zilnic câte 20 de tone la hectar. Lipsa unui sistem de irigare rămâne a fi cea mai mare problemă a legumicultorului, deoarece unele soiuri sunt iubitoare de mai multă umezeală în sol.

„Majoritatea satelor au un deficit de apă. Această problemă este și la noi. Culturile arată foarte bine, însă sunt unele sorturi de roșii care ele dacă nu au apă practic îi imposibil să le facem protecția care trebuie ca să fie roadă și de calitate. Prețul dacă să socotim investițiile care s-au făcut: prețul la semințe, îngrășăminte, prelucrarea solului, plata impozitelor - cu prețul de 5, 6, 7 lei lasă de dorit, pentru că un lucrător iese în câmp și dacă nu are 350 de lei pe zi, el mâine nu mai vine”, spune fermierul Vladimir Ivanov.

Roșiile sunt crescute în câmp deschis fără irigare. Câmpurile sunt doldora de roadă în pofida faptului că nu prea au fost ploi în perioada în care plantele au avut cea mai mare nevoie de apă.

„Indiferent ce climă am avut pentru că a fost foarte secetos avem o roadă bogată și ne-am străduit din primăvară începând cu răsadul, sădind, prășind și ne-am ținut de lucru că roada ne e mare. Roadă îi foarte bogată însă prețurile sunt foarte mici și nu corespund la muncii depuse de noi și cheltuielilor care se fac.”;

„Ne străduim sa luăm soiuri care sunt rezistente la uscăciune, dar din păcate anul acesta din două soiuri practic n-am cules nimic de pe ele. Seceta e foarte mare, nu ne-o plouat din primăvară, acestelalte care se arată bogate nu au preț și nu putem să acoperim cheltuielile. Nu sunt brațe de muncă și lucrează cei care au lucrat de prin anul 90 încoace că majoritatea pleacă în țări străine. Din 100 și ceva de lucrători când erau trei brigăzi am ajuns la 14, 15 lucrători și ne vine tare greu.”

Pentru că nu-și pot vinde producția direct în piețele din țară, singura soluție a legumicultorilor rămâne vânzarea roșiilor la fabricile de procesare, însă fermierii nu sunt de acord cu prețurile de achiziție prea mici. Potrivit datelor statistice, anul trecut, roada medie a roșiilor a fost de peste șapte tone la hectar.

Citește mai mult