Economic

Victor Parlicov, la Simpozionul Român al Energiei: Ne dorim să avem trei interconexiuni robuste între sistemele electroenergetice din Republica Moldova și România

Republica Moldova își dorește trei interconexiuni robuste cu sistemul electroenergetic din România, orizontul de timp pentru aceste proiecte fiind 2030, potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, care aprticipă la „Simpozionul Român al Energiei - SIREN 2023”, organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Victor Parlicov // Facebook.com
Sursa: Victor Parlicov // Facebook.com

„Noi, tot mai rapid, ne apropiem să facem parte dintr-un sistem energetic și dintr-o piață împreună cu România. (...) Premisa pentru cuplarea piețelor s-a intensificat enorm. Deja construim o linie Vulcănești - Chișinău, care să conecteze interconexiunile Isaccea - Vulcănești cu principalul centru de consum, ocolind necesitatea de a trece prin stânga Nistrului, pentru că în prezent puterea din Vulcănești, pentru a fi adusă la Chișinău, tot pe la centrala termoelectrică moldovenească din Transnistria trebuie să treacă, pe acolo merg liniile de tensiune înaltă. Acum construim linia Chișinău - Vulcănești”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Parlicov a făcut referire la interconexiunea Bălți - Suceava și o alta în centrul Republicii Moldova, posibil Strășeni - Iași, pentru care s-au alocat deja bani.

„Deja am alocat bani - și aici suntem puțin în fața României - deja am alocat bani pentru partea de pe stânga Prutului, la interconexiunea Bălți - Suceava. La fel, deja s-au alocat bani, deși încă se fac studiile de prefezabilitate, pentru încă o interconexiune, undeva pe centrul Republicii Moldova. Noi ne gândim la zona Strășeni - Iași. Sigur că există și niște constrângeri pe partea română cu puterea în zona aceea și atunci se examinează și alte opțiuni, dar ne dorim să avem în continuare trei interconexiuni robuste între sistemele electroenergetice din Republica Moldova și din România. (...) Orizontul de timp pentru toate aceste proiecte este 2028 - 2029 și până în anul 2030 și în acest context pornim deja lucrul”, a subliniat Parlicov.

Ministrul a mai menționat că operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România - OPCOM a fost „invitat” în Republica Moldova, fiind luată decizia de principiu ca OPCOM „să treacă Prutul și să deschidă o filială”.

„Sperăm ca anul viitor să avem deja primele tranzacții pe piața organizată. Având în vedere experiența enormă pe care a acumulat-o OPCOM, probabil că vor trebui să facă față și autoritățile noastre, reglementatorul nostru etc, la viteza cu care se poate mișca OPCOM pentru elaborarea produselor standardizate, reglementărilor necesare etc.”, a punctat ministrul moldovean al Energiei.

Totodată, acesta a adăugat că există și o potențială colaborare și un interes de ambele părți de a crește a fluxul de investiții, inclusiv prin privatizarea Red-Nord, rețelele de distribuție de stat, dar și în ceea ce privește ruta de tranzit al gazelor naturale din Grecia, în regim revers, prin gazoductul transbalcanic.

Victor Parlicov a reiterat că Republica Moldova nu este parte a grupului nuclear, dar vrea să beneficieze „de posibilitățile, de colaborarea frumoasă” cu România pentru a participa la proiecte nucleare în țara noastră.

Ministrul Energiei a mulțumit României pentru „sprijinul politic necondiționat”, dar și pentru ajutorul dat în sectorul energetic.

„Aș vrea să încep prin a mulțumi României. Vreau să mulțumesc în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, în numele Guvernului, în numele tuturor autorităților, în primul rând pentru sprijinul politic necondiționat pe care-l oferiți acestui parcurs european al Republicii Moldova, acestui parcurs spre o lume liberă, spre o lume democrată, spre o lume bazată pe valori ce țin de respectul proprietății private, respectul pentru viața omului. Noi am beneficiat, suplimentar la sprijinul politic, am beneficiat de suport din partea României pe foarte multe dimensiuni. Și pe gaze naturale, atunci când a fost nevoie de un ajutor de echilibrare a sistemului când Gazprom ne-a limitat livrările de gaze, în octombrie 2021, ulterior în 2022. România ne-a sprijinit. Și pe energie electrică iarăși, atunci când autoritățile transnistrene au sistat livrările de energie electrică în Republica Moldova. Am procurat această energie de pe piața română. Din punctul de vedere al finanțării nu mai vorbesc. (...) Deci, a fost acest sprijin politic pe care l-a oferit România Republicii Moldova, susținut și de demersuri foarte practice, de sprijin, de suport tehnic, economic în cele mai grele momente”, a punctat Victor Palicov.

Citește mai mult