Regional

Edineț: În comuna Brătușeni a fost distrus bustul lui Lenin

Bustul lui Lenin din fața primăriei din comuna Brătușeni, raionul Edineț, a fost distrus. Mai exact, a fost deteriorat capul. În timp ce unii internauți au scris că în sfârșit lumea a început să se trezească, primarul localității intenționează să renoveze bustul sau să instaleze unul nou din bugetul administrației locale.

nordnews.md
Sursa: nordnews.md

„Înseamnă să-ți trădezi strămoșii din perioada sovietică. Este același lucru precum ai pângări mormântul părinților. Vom repara monumentul sau vom instala altul. - Din banii primăriei? - Nu știu din ce resurse. Vom decide împreună cu consiliul”, spune primarul comunei Brătușeni, Mihail Andruh.

Cu toate că ideologia bolșevică a stat la baza distrugerii bisericilor sau transformării lor în spitale și depozite, nimicirii nobilimii și intelectualității, localnicii spun că bustul lui Lenin trebuie păstrat. Locuitorii comunei Brătușeni, în majoritate ucraineni, susțin că Vladimir Ulianov-Lenin este parte a istoriei neamului.

„Asta este istoria noastră. Cui i-a încurcat acest monument? Spuneți-mi, vă rog, cui i-a încurcat acest monument? De exemplu, pe mine acest monument nu m-a încurcat. El avea drept scop ca poporul să trăiască bine. Își dorea ca toți să trăiască bine, dar vedeți, așa iese, că pe noi ne-au despărțit.”;

„În URSS, salariul era de 100 de ruble, iar o pâine costa 17 copeici. Dar acum?”;

„A eliberat lumea de boierime, oamenii erau ca robi pentru cineva.”

Camera de supraveghere video din preajmă nu funcționează, așa că acțiunea de deteriorare a monumentului nu a fost filmată. Polițiștii spun că investighează cazul. În Republica Moldova sunt cel puțin 13 monumente ale lui Vladimir Lenin.

Citește mai mult