Economic

S-au încheiat lucrările de reparație a podului peste Prut din preajma vămii Leușeni-Albița

Lucrările de reparație a podului peste râul Prut, amplasat în apropierea vămii, s-au finalizat. Administrația de Stat a Drumurilor a anunțat că a avut loc recepția lucrărilor, iar circulația rutieră și pietonală a fost redeschisă. Podul are o importanță strategică majoră pentru Republica Moldova.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit directorului general al Administrației de Stat a Drumurilor, podul vechi nu mai putea fi folosit la capacitate maximă.

„Această construcție a fost executată în anul 1958 pentru anumite sarcini de încărcare și desigur că intensitatea actuală și la sarcinile de trafic actuale deja această lucrare nu mai făcea față. Și desigur că a fost necesar de urgentat intervenția în consolidarea elementelor”, spune Sergiu Bejan.

Lucrările de reabilitare au fost realizate în comun cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași.

„Sper ca, în continuare, să colaborăm foarte bine cu partea moldoveană pe ceea ce înseamnă administrarea lor, construcția de alte poduri noi, astfel ca și Moldova să fie conectată la comunitatea europeană, accesul făcându-se cu mult mai ușor și mai rapid”, a menționat Gabriel Pilă, șef serviciu poduri DRDP, Iași.

În cadrul proiectului, lucrările s-au axat în special pe consolidarea albiei și a sfertului de con cu beton armat. La fel, s-a așternut stratul din beton asfaltic, s-a montat parapetul de siguranță, s-a aplicat marcajului rutier și s-au montat indicatoarele rutiere. Podul contribuie în mod considerabil la mobilitatea, transportul de mărfuri și persoane, precum și dezvoltarea comerțului dintre Republica Moldova și România. În noiembrie anul trecut, secretarul de stat în Ministerul român al Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, anunța că podul peste Prut de la Albița ar putea fi demolat și reconstruit la patru benzi.

Citește mai mult