Regional

Adunarea Populară de la Comrat amână pentru a șaptea oară votul pentru membrii Comitetului executiv al autonomiei găgăuze

Adunarea Populară de la Comrat nu a putut vota membrii Comitetului executiv al autonomiei găgăuze nici din a șaptea încercare. Ședința care a început la ora 16 a durat mai puțin de zece minute și a fost amânată la solicitarea bașcanului Evghenia Guțul.

Ziarul Național
Sursa: Ziarul Național

Ședința a durat exact șapte minute. Membrii Adunării Populare au acceptat să o aștepte pe Evghenia Guțul cu toate procedurile necesare. Așadar, peste două zile, va fi a opta tentativă de aprobare a oficiului executiv. Interesant e că solicitarea și acceptul în viteză al Adunării Populare au intervenit după întrevederea bașcanei Guțul cu ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov.

Cei doi apar împreună într-o fotografie, mai bine zis cei trei, pentru că în spatele lor stă pe perete imaginea lui Vladimir Putin. Cel mai probabil, pe Guțul nu o deranjează faptul că Putin are mandat de arest internațional pentru crime de război.

Evghenia Guțul a solicitat amânarea ședinței cu încă două zile pe motiv că vrea să modifice lista membrilor executivului de la Comrat.

„Dvs. ați venit în fața deputaților, doriți să retrageți lista candidaților. Care este motivul retragerii? Dorim să aflăm un răspuns exact”, un deputat a luat-o la rost pe Evghenia Guțul.

„Eu am spus că am să mă abțin de la răspuns”, a replicat aceasta.

Unii membri ai Adunării Populare susțin că sunt motive întemeiate de a nu vota acest executiv și nu înțeleg tergiversarea acestui proces.

„Este un comitet executiv care se asociază cu Ilan Șor și consider că, în calitate de reprezentant al puterii, nu am dreptul să votez pentru așa un comitet executiv. În al doilea rând, ei nu vor putea avea un dialog constructiv și pragmatic cu Chișinăul. În al treilea rând, vom fi izolați de lumea externă”, a accentuat Alexandr Tarnavschi, vicepreședinte al Adunării Populare din autonomia găgăuză.

„Nu am avut până acum discuții despre candidații la funcția de membru al Comitetului executiv, iar asta necesită timp. Eu nu pot înțelege ce fel de joc are loc aici, altfel nu pot să-i spun, și care sunt rezultatele așteptate”, a declarat Gheorghi Leiciu, vicepreședinte al Adunării Populare.

Evghenia Guțul a fost învestită în luna iulie, însă nu a reușit să-și formeze cabinetul executiv. Adunarea Populară a respins unii candidați desemnați din rândurile Partidului „Șor”, care continuă să facă politică din străinătate, deși e condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, iar partidul său a fost declarat neconstituțional din cauza finanțării externe tenebre.

Citește mai mult