Reforma patentei: 95% dintre foștii patentari au trecut la activitate independentă
La două luni de la intrarea în vigoare a reformei patentei, 95% dintre foștii patentari au trecut la activitate independentă. Datele au fost prezentate de ministrul Dezvoltării Economice Dumitru Alaiba. Potrivit oficialului, o parte dintre ei și-au primit cei zece mii de lei.
„Din cei 4202 foști patentari, 3526 au trecut la un regim de activitate independentă. Plus, o parte din cei rămași au trecut fie în SRL, fie în întreprindere individuală și continuă să lucreze. 3445 de oameni deja au solicitat să le compensăm cheltuielile din care 3183 deja au primit banii”, comunică ministrul Dezvoltării Economice Dumitru Alaiba.
Potrivit ministrului, activitatea independentă le va aduce comercianților doar beneficii.
„Comercianții nu vor trebui să dețină borderouri, contabilitate, să facă raportare, sau alt tip de birocrație. Aparatul de casă este conectat direct la FISC, iar o dată la trei luni vor primi o recipisă care calculează impozitul de un procent din vânzări, cel mai mic impozit pe venit din Europa”, a mai adăugat oficialul.
Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru, susține că mai sunt aproximativ 700 de patentari care nu au trecut la activitatea independentă, în cazul în care nu se vor conforma, FISC-ul le-ar putea aplica anumite restricții.
„Dacă nu se vor conforma, Serviciul Fiscal este, până la urmă, instituția care colectează impozite și taxe, dar mai are și rolul de a asigura o echitate în activitatea de antreprenoriat - concurență loială, în sensul în care toți trebuie să achite impozite și taxe. Și atunci vom fi nevoiți să aplicăm anumite măsuri restrictive în ceea ce privește activitatea celor care nu s-au conforma” explică Petru Rotaru, directorul Serviciului Fiscal de Stat.
Potrivit noii reforme, implementate de Ministerul Dezvoltării Economice, din 1 iulie, toți comercianții sunt obligați să-și instaleze aparate de casă. În baza patentelor vor rămâne să activeze doar cei care prestează servicii.