Economic

Audit ICAO: Nivelul securității aeriene în R. Moldova este evaluat ca fiind înalt

Nivelul securității aeriene este unul înalt atât pentru pasageri, echipajele aeronavelor, cât și pentru întreaga industrie aeronautică, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după finalizarea auditului Organizației Aviației Civile Internaționale (lCAO) la care țara noastră a fost supusă.

Potrivit oficialului, au fost analizate procedurile de control al accesului în zonele aeroportuare restricționate, supravegherea sistemului de securitate la bordul aeronavelor, verificarea documentelor și a echipamentelor personalului de bord, cooperarea și coordonarea între diferitele autorități responsabile de securitatea aeronautică.

„Rezultatele sunt bune. Avem o implementare a normelor de peste 80%, cu 10% mai mult decât la auditul precedent. Asta înseamnă că nivelul securității aeriene este unul înalt atât pentru pasageri, echipajele aeronavelor, cât și întreaga industrie aeronautică: un mesaj important și pentru companiile cu care suntem în dialog”, se mai arată în mesajul lui Andrei Spînu.

Auditul a fost efectuat în perioada 5-15 septembrie. Planul auditului a inclus și o vizită la Agenția Servicii Publice.

Amintim că, anul trecut, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis din data de 24 februarie după invazia Rusiei în Ucraina. În consecință, toate zborurile de la Aeroportul Chișinău au fost sistate timp de o lună.

Ulterior, din data de 21 martie 2022, o porțiune a spațiului aerian al Republicii Moldova a fost deschisă pentru utilizarea de către aeronavele civile și de stat. Astfel a fost reluat treptat și transportul de pasageri.

În prezent, potrivit bani.md, toate zborurile din Republica Moldova au loc pe direcția România pe un coridor îngust. Zborurile în direcția Nord, Est și Sud nu sunt operate, iar cursele spre Federația Rusă, Ucraina și Belarus nu au fost reluate.

Recent, autoritățile de resort au anunțat despre lansarea mai multor curse aeriene către și dinspre Republica Moldova. O companie low-cost va lansa cursa Chișinău-Riga începând cu anul 2024, iar alte trei urmează să lanseze zboruri directe spre Baku și Tel-Aviv, din 15 septembrie și, respectiv, 29 octombrie. Între timp, o companie turcească va efectua până la 1 noiembrie curse charter spre Antalya. Totodată, frecvența zborurilor Chișinău – Londra se va dubla din 25 septembrie.

Pe 18 august, președinta Maia Sandu a declarat la Congresul Diasporei 2023 că insuficiența curselor aeriene către Chișinău este în vizorul autorităților și că se lucrează insistent pentru ca această problemă să fie remediată.

Citește mai mult