Politic

Comemorări: Pleacă o parte importantă din istoria recentă a Republicii Moldova

Rudele, prietenii și foștii colegi au venit în această seară la Catedrala Mitropolitană pentru a-și lua rămas bun de la Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Aceștia spun că este o pierdere grea, fiind considerat unul din ctitorii independenței țării noastre.

VOX: „Este primul din Moldova care a rostit în Parlamentul României sintagma „români de pe ambele maluri ale Prutului”. Îi datorăm limba română, îi datorăm scrierea latină, îi datorăm imnul Republicii Moldova. Odată cu plecarea dumnealui, pleacă o parte importantă din istoria recentă a Republicii Moldova.”;

„Mircea Snegur a fost primul președinte, cel care a pus temelia. Noi cunoaștem că orice construcție depinde de temelia durabilă pentru a construi un stat independent, ca mai apoi noi să ne bucurăm de viață în continuare.”;

„Pentru noi Mircea Snegur, l-am cunoscut personal, nepoții noștrii s-au jucat împreună, a fost un om deosebit, bun la suflet, mărinimos.”

„A însemnat foarte mult. Eu zic că fac parte din generația independenței pentru că împreună cu Mircea Snegur și camarazii mei din prima Legislatură a Parlamentului nostru am votat independența”, a spus Mihai Druță, deputat PAS.

„Dacă nu erau eforturile sale și eforturile colegilor din prima legislatură, nu eram astăzi o țară. Evident că e o pierdere imensă”, a menționat deputatul Radu Marian.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie la Trifănești, raionul Florești. A fost președinte al Republicii Moldova până în anul 1997. A murit la 13 septembrie, la vârsta de 83 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă. Mircea Snegur a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident.

Citește mai mult