Economic

Reprezentanții diasporei moldovenești au organizat la Paris primul Forum Economic European

„Educație. Inovație. Dezvoltare. Parteneriat”, acesta este sloganul primului Forum Economic European, organizat, astăzi, la Paris de către reprezentanții diasporei moldovenești din mai multe state europene. Organizatorii și-au propus să accentueze importanța parcursului european al Republicii Moldova și implicarea activă a diasporei în promovarea imaginii țării la nivel antreprenorial.

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut al președintei Maia Sandu. Șefa statului a menționat că Republica Moldova, în pofida unui război la hotare, are un plan ambițios de dezvoltare.

„Mulți dintre voi ați găsit un mediu mai prielnic decât în Moldova, pentru a lansa afaceri. Un asemenea mediu favorabil vrem să cream și acasă. Mai multe afaceri de succes în Moldova înseamnă o țară mai bogată și bunăstare pentru mai mulți cetățeni”, a subliniat președinta Maia Sandu.

La reuniune au participat aproximativ 200 de antreprenori moldoveni care s-au stabilit și și-au dezvoltat afaceri în Marea Britanie, Spania, Italia, Germania și, evident, în țara gazdă - Franța.

„Astfel de evenimente întotdeauna sunt binevenite, fiindcă diaspora abia se relaționează, abia începe a conlucra și dispunem de foarte multe resurse pe care nici nu le cunoaștem. De acea, aceste forumuri sunt cruciale”, consideră antreprenorul Radu Bostan stabilit în Spania.

„Vreau să încurajez diaspora să nu se plafoneze, să nu se oprească acolo unde au ajuns, ci să înceapă a aduce investiții în Republica Moldova. Sunt foarte mulți oameni școliți în străinătate care ar putea să vină în Moldova și să facă o schimbare radicală”, afirmă Ion Mereacre, antreprenor din Marea Britanie.

Forumul a oferit antreprenorilor posibilitatea să discute ideile inovatoare, să găsească potențiali parteneri de afaceri și să preia competențele unui lider în afaceri.

„Am vorbit participanților despre trei grupe de competențe esențiale cele pentru a fi un lider remarcabil, ceea ce înseamnă conexiunea cu sine, viziuni mai înalte decât propriile scopuri sau interese și, în mod special, de capacitatea noastră de a materializa visele și strategiile pe care le avem”, a accentuat Sile Moldovan, expert în business din România.

Inițiatoarea acestui Forum este Viorica Țîmbalari, o conațională de-a noastră stabilită în Franța, care a devenit cunoscută acasă prin mai multe acțiuni de caritate.

„Fiind activă în comunitate, deseori aud de la antreprenorii noștri că ar investi și în Republica Moldova, doar că sunt puține informații, nu știu care sunt oportunitățile. Și atunci am zis: hai să facem un Forum Economic European, unde să vină antreprenori din toate țările europene și să vorbim despre oportunitățile de a investi acasă”, spune Viorica Țîmbalari, fondatoarea platformei „O Femeie”.

Primul Forum Economic European s-a bucurat de întregul sprijin al Ambasadei Republicii Moldova în Franța.

„Este absolut excepțional că, indiferent de câți ani s-ar afla cetățenii peste hotare, dorul și apartenența și dorința de a schimba lucrurile este extraordinar. Din această cauză, noi suntem foarte entuziasmați să-i susținem, să le fim alături, și să realizăm noi proiecte acasă”, a menționat ambasadoarea Republicii Moldova la Paris, Corina Călugăru.

Organizatorii Forumului Economic European își propun să dezvolte această platformă de lucru între oamenii de afaceri moldoveni în statele europene și să desfășoare asemenea reuniuni de afaceri și educație anual, dar în diferite state.

Citește mai mult