Economic

Programul guvernamental de promovare a antreprenoriatului își propune să elimine cel puțin 20% din numărul total de reglementari

Mediul de afaceri din Republica Moldova se va dezvolta la propriu, spun autoritățile, grație Programului de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității aprobat de Guvern. Acest program are drept scop sprijinirea dezvoltării economice durabile a Republicii Moldova, mai exact a întreprinderilor productive, competitive și inovatoare.

Peste 60 de antreprenori din toată țara și-au dat întâlnire la lansarea proiectului care îi va ajuta, spun ei, să își dezvolte afacerile.

„Am venit să văd ce ideii, strategii noi are Ministerul Economiei și în principiu statul legat de antreprenoriat. Probleme sunt mai multe dar asta e și normal. Orice antreprenor prin asta crește. Ar fi lipsa cred a forței de muncă. E foarte greu să găsim oameni calitativi”, spune antreprenorul Ruslan Cojocaru.

„Ne ocupăm de producerea mărfurilor pentru curățenie, prelucrăm materiale textile și materiale polimerice. Cel mai important azi este digitalizarea pentru întreprinderea noastră, nu ne ajung cunoștințe, învățăm în fiecare zi. Vrem desigur să cucerim noi piețe”, spune antreprenoarea Angela Chelaru.

„Facem manopere din piață. Suntem prezenți de un an pe piață. Am venit la programul PACC 2023-2027 pentru a deschide noi uși pentru afacerea noastră. La moment lucrăm cu piața Republicii Moldova însă dorim să ieșim și la export”, spune antreprenorul Ion Zaluș.

Autoritățile își propun să elimine cel puțin 20% din numărul total de reglementari, să crească cu 25 la sută numărul de IMM-uri care beneficiază de alternative de finanțare și să dezvolte cel puțin 10 proiecte de infrastructură și tehnologii verzi.

„Problemele sunt șocuri economice. Inclusiv războiul din Ucraina. Totodată, avem schimbări climaterice, avem o viteză mai redusă de adoptare a tehnologiilor IT. Ca să pregătești cetățenii pentru un viitor, trebuie să începi astăzi de la grădiniță”, menționează Veronica Arpintin, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Noi avem mult potențial în unele domenii care acum pur și simplu nu există sau sunt foarte mici, vorbesc și de acel comerț electronic. Vorbim și de noi piețe de desfacere. Noi avem un potențial imens pe piața europeană, spun asta de fiecare dată când am ocazie”, a subliniat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Costul total pentru implementarea Programului de promovare a antreprenoriatului în anii 2023-2025 se estimează la 828 milioane de lei, dintre care circa 635 de milioane sunt prevăzute în bugetul de stat.

Citește mai mult