Social

În centrul Chișinăului a avut loc tradiționalul festival „Zilele ucrainene în Moldova”

Spiritul tradițiilor și culturii ucrainene a putut fi simțit astăzi în parcul central din capitală. Festivalul „Zilele ucrainene în Moldova” a adunat zeci de ucraineni care au familiarizat publicul cu valorile de care se mândresc. În cadrul evenimentului a fost organizat un târg, vizitatorii au avut parte de ateliere interactive și de degustarea bucatelor tradiționale.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

La festival și-au dat întâlnire meșteri populari din Ucraina. Unii dintre ei și-au expus lucrările făcute chiar la câțiva metri distanță de câmpul de luptă.

„Am venit alaltăieri în Republica Moldova, pentru câteva zile, ca să îmi prezint aici colecția care a fost făcută la început de război, sub sunetul alarmelor. Avem o regulă de a da o a doua viață hainelor, mai puțin să poluăm planeta. Un procent anumit din vânzări va merge pentru susținerea femeilor și copiilor.”;

„Pot spune că mă simt aici ca acasă. La acest festival îmi pot expune lucrările, pot să discut cu conaționalii mei. Am expus aici un cardigan. Este o haină la care țin foarte mult. Aici este înfățișată harta Ucrainei, cu tot cu Crimeea.”;

„Am venit cu picturi și suvenirele mamei mele care le face. Este și ea aici. Am venit împreună cu mama și bunica acum un an. Este foarte bine că în Republica Moldova se organizează Zilele Ucrainei, eveniment la care noi toți ne putem aduna.”

Mulți dintre vizitatori au menționat că, în această perioadă grea, refugiații ucraineni trebuie ajutați să se adapteze în țara noastră.

„Noi trebuie să susținem ucrainenii, datorită lor noi astăzi avem așa posibilități. Prin susținerea lor noi arătăm că suntem o națiune săritoare la nevoie. Și sper că pe viitor o să fim prieteni și mai departe, să ne susținem unul pe altul, deoarece avem aceleași idei să ne integrăm în Uniunea Europeană.”;

„Vrem să facem cunoștință mai apropiat cu cultura ucraineană, avem ceva rădăcini ucrainene, un pic înțelegem ucraineana, citim în ucraineană și e o plăcere și susținem cât putem refugiații, contribuim, să se simtă și ei bine la noi, în Republica Moldova.”

„Ucraina e cu noi și noi o susținem. Noi trebuie să fim uniți împreună cu sora Ucraina, suntem la graniță, numai Nistrul ne desparte.”

În cadrul festivalului, copiii au avut parte de un spectacol în aer liber susținut de artiștii de la Teatrul „Licurici”.

„La ziua de astăzi ne-a unit din păcate suferința noastră iar moldovenii ne-a primit în casele lor ca pe a lor. Această sărbătoare adună nu doar comunitatea ucrainenilor ci și meșteri populari din Republica Moldova”, spune Adelaida Țariuc, unul dintre organizatorii evenimentului.

Festivalul anual „Zilele ucrainene în Moldova” este la cea de-a treia ediție.

Citește mai mult