Social

Șase angajați ai ANSA au fost reținuți de CNA la Otaci

Șase angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au fost reținuți de CNA la Otaci după perchezițiile efectuate în această dimineață. Potrivit investigațiilor CNA, angajații Postului de Inspecție la Frontiera Otaci ar fi pretins și acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare.

cna.md
Sursa: cna.md

În urma descinderilor, au fost ridicate 35 de mii de lei, 8000 de hrivne, telefoanele mobile și registrele de evidență a mărfurilor importate.

În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală.

Între timp, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat într-un comunicat de presă că va începe o anchetă internă și va oferi suport instituțiilor competente pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și tragerii la răspundere a celor vinovați.

Centrul Național Anticorupție a făcut publice discuțiile angajaților ANSA cu mai mulți antreprenori de la care ar fi pretins plăți ilegale pentru a facilita tranzitul de mărfuri. Din înregistrările audio se înțelege că inspectorii ANSA cer sume de bani, în diferită valută.

„400 de hrivne, este totul calculat. - Cum adică 400? Ați spus 200. - Nu, 200 de lei, 400 de hrivne în valuta voastră. Căutați. - Unde să caut? - Căutați unde vreți.”

În cazul în care cetățenii ucraineni nu erau de acord cu suma propusă, angajații ANSA îi amenințau cu verificări minuțioase.

„O să vă verificăm și o să descărcăm toți cartofii. Trebuie să umbli pe la laboratoare dacă îi confiscăm. Patru zile o să stai aici cu noi.”

Citește mai mult