Social

Șeful Poliției de Frontieră din Moldova, bănuit de neglijență în serviciu în legătură cu atacul armat de la Aeroportul Chișinău

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, este bănuit de neglijență în serviciu în legătură cu atacul armat care a avut loc la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu doi morți. Informația a fost confirmată pentru Moldova 1 de către responsabilii de la Procuratura Generală. Într-o postare pe Facebook, Vasiloi spune că va coopera cu ancheta și va prezenta și un raport. Mai mult, acesta va solicita un concediu neplătit pe o perioadă de peste 30 de zile.

Rosian Vasiloi a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că deși procurorul din cadrul Procuraturii Generale nu a considerat necesară suspendarea sa provizorie din funcție, Vasiloi l-a informat imediat pe ministrul de Interne, Adrian Efros, despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul acestei cauze penale. Vasiloi crede că este esențial să contribuie ca instituțiile de forță să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse.

Contactați de Moldova 1, responsabili de la Procuratura Generală susțin că în cadrul urmăririi penale au fost audiați martori, au fost ridicate mai multe documente, iar concluzia urmează să fie expusă de Comitetul Național de Securitate Aeronautică, care efectuează o anchetă în legătură cu acest caz.

În data de 4 septembrie, ministrul de Interne, Adrian Efros, a anunțat în cadrul unei coferințe de presă că Rosian Vasiloi a fost sancționat cu mustrare aspră, iar Guvernul l-a demis pe Igor Trofimov din funcția de secretar de stat al Ministerului de Interne, în baza cererii depuse.

În urma raportului prezentat, Efros a menționat că, în total, au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai Poliției de Frontieră.

Amintim că tragedia de la Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc în data de 30 iunie. Polițistul de frontieră Serghei Muntean și agentul de securitate Igor Ciofu au fost împușcați mortal de către un cetățean al Tadjikistanului, căruia i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. Atacatorul a decedat la spital câteva zile mai târziu, în urmă rănilor provocate în timpul capturării. El a încercat să se ascundă în țara noastră după ce a răpit un bancher în țara sa de origine.

Citește mai mult