Social

Bașcanul autonomiei găgăuze anunță construcția parcului de distracții Găgăuzia Land într-o locație controversată

Evghenia Guțul, bașcanul autonomiei găgăuze, are intenția să construiască un parc de distracții. Ea a anunțat începerea construcției Găgăuzia Land. Se plănuiește ca acesta să fie construit în locul unei tabere de copii din Congaz. Mai mult, decizia de a oferi acest teren pentru construcție a fost luată pe baza unei cereri scrise de mână, de o organizație abia creată. În plus, s-a dovedit că organizația era înregistrată într-o casă părăsită.

Bașcanul promite că Găgăuzia Land va arăta ca într-un video publicat de ea pe o rețea de socializare, pe 13 septembrie, și a menționat, în descriere, că echipa ei începe pregătirea pentru construcție. În acest scop, au fost depuse documentele la Primăria Congaz pentru atribuirea unui teren.

Acestea au fost întocmite de organizația Oguz Land, înregistrată cu cinci zile mai devreme. Jurnaliștii de la Nokta au mers la adresa oficială a organizației și au constatat că aceasta se află într-o casă abandonată în satul Russkaya Kiselia. Potrivit localnicilor, proprietarul casei este deputatul Adunării Populare, Ilya Uzun, dar nu există o confirmare oficială a acestei informații.

Cererea de atribuire a terenului, depusă la consiliul local Congaz, a fost scrisă de mână de cei de la Oguz Land. Aceștia nu au indicat pentru ce au nevoie de teren și nici măcar codul cadastral. Cu toate acestea, documentul a fost supus dezbaterilor.

Piotr Ianacov, președintele Consiliului local Congaz, se întreabă ce vor să facă autorii acestei inițiative.

„Dragi consilieri, aici nu scrie pe cât timp - pentru o lună, pentru două. Tocmai acum au prezentat certificatul cu câte hectare are tabăra. Ce vor ei să facă? Comisia a decis să nu ia în considerare această cerere, să pregătească documentele și să le înainteze.”

Pentru a obține permisiunea, la Congaz a venit o întreagă delegație de foști membri ai partidului neconstituțional „Șor”, condusă de fostul primar al Orheiului, Pavel Verejanu. El i-a convins pe consilieri „să ia decizia corectă”.

Pavel Verejanu, consilier al bașcanului Evghenia Guțul, spune că decizia comisiei este consultativă.

„Poate fi chiar negativă. Dar asta nu afectează în niciun fel votul. Dorim să luăm teritoriul taberei și împrejurimile pentru îmbunătățire, dar nu în folosință. Este pentru îmbunătățire.”

Această solicitare a fost supusă votului în consiliul local de două ori, la două ore distanță. Din a doua încercare, a fost aprobată acordarea terenului. Unii consilieri locali au contestat decizia.

Ghenadi Tulba, consilier, Congaz, spune că, în primul rând, la acceptarea a astfel de cereri, se indică expres teritoriul.

„Este necesar să fie specificat numărul de hectare sau ari. Dar în această cerere nu e indicat nici măcar numărul cadastral.”

Consilierul se arată îngrijorat de faptul că tabăra va avea aceeași soartă ca și celelalte instituții pe care le-a pierdut satul.

„Din cauza cererilor incorecte adresate autorităților din Congaz, am pierdut o stație de urgență, am pierdut o stație de autobuze, nu avem una în satul nostru, piața centrală, pe care o aveam, explică Ghenadi Tulba, consilier din Congaz.

Echipa bașcanului Găgăuziei dă asigurări că edificiile taberei vor fi păstrate, teritoriul va fi amenajat și vor fi deschise locuri de muncă. Alegerea acestui teren a fost justificată prin faptul că locația este potrivită.

„De astăzi, avem permisiunea pentru amenajarea teritoriului. În continuare, va fi ales formatul pentru cooperarea ulterioară. Va fi fie un grup de lucru, fie o altă formă. Desigur, vom avea nevoie de opinia experților locali cu privire la cel mai bun mod de a face asta. Vom contacta toate autoritățile competente”, a dat asigurări Iuri Kuznețov, consilierul bașcanului.

Kuznețov nu a putut răspunde la întrebarea cine va construi parcul de distracții, din ce bani și care este bugetul proiectului. În schimb, el a spus că se lucrează pentru atragerea donatorilor străini.

Citește mai mult