Electorala

Candidații pentru fotoliile de primari și consilieri ai municipiilor Bălți și Chișinău pot depune documentele de înregistrare la CEC

Candidații care vor să se înscrie în cursă pentru alegerile locale generale pot depune documentele, începând de astăzi. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, este vorba despre candidații pentru funcțiile de primari și consilieri ai municipiilor Bălți și Chișinău, precum și consilieri raionali.

Pentru aceasta, partidele politice și blocurile electorale vor prezenta consiliilor electorale de circumscripție mai multe acte.

Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare. Formularele listelor de subscripție pot fi solicitate, la fel, începând cu 19 septembrie, de la consiliul electoral al circumscripției electorale în raza teritorială a căreia planifică să candideze candidatul independent.

Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește în limba română și se prezintă consiliului electoral atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică cu respectarea cotei de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei - minimum 4 candidați de același gen la fiecare 10 locuri.

Campania electorală pentru scrutinul local va începe pe 6 octombrie.

Pe 16 septembrie, CEC a înregistrat Blocul electoral ”Ruslan Codreanu” pentru participare la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Blocul este format din Partidul Politic ”Uniunea Creștin-Socială din Moldova” și Partidul Politic ”Puterea Oamenilor”.

Până în prezent, și-au anunțat intenția de a candida la șefia Primăriei capitalei Constantin Butucel de la Partidul ”Acasă Construim Europa”, Vasile Bolea, Partidul ”Renaștere”, Diana Caraman, propusă de PCRM, Ion Ștefăniță de la Mișcarea ”Respect Moldova”, Mihail Polianschi de la Partidul ”Congresul Civic”, Adrian Albu de la PSRM, Vadim Brînzaniuc - PSDE și Ion Purice din partea PL.

De asemenea, în cursa pentru fotoliu de primar al municipiului Chișinău urmează să participe Victor Chironda, propus de Platforma DA, Ion Bulgac de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Mihail Bagas de la PP ”Liga Orașelor și Comunelor”, Lilian Carp - Partidul Acțiune și Solidaritate; Anatol Usatîi, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Vasile Costiuc, liderul Partidului ”Democrația Acasă” și Ion Ceban - actualul edil al capitalei.

Pentru funcția de primar al municipiului Bălți și-au anunțat intenția de a candida Aureliu Filipp, de la Partidul Dezvoltării și Consolidării, Tatiana Novac din partea Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Vladimir Rusu de la PAS și Maxim Moroșan din partea PSRM.

Pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, CEC a acreditat până în prezent 75 observatori naționali, 11 - internaționali, dar și doi experți din partea Consiliului Electoral Suprem al Turciei.

În cadrul alegerilor generale locale din 5 noiembrie urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 – sătești (comunali) și orășenești, iar 1 086 – raionali/municipali.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult