Social

Prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică: Este o descoperire foarte rară în domeniul arheologiei subacvatice

Barca străveche găsită de un localnic la fundul râului Nistru, în satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, a fost adusă la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. A fost nevoie de aproape 20 de oameni pentru a transporta descoperirea arheologică la locul de depozitare. Potrivit specialiștilor, barca urmează să treacă prin mai multe procese de examinare pentru a-i fi stabilită cu exactitate vechimea.

Facebook/ Postică Gheorghe
Sursa: Facebook/ Postică Gheorghe

Reporterul Moldova 1, Virginia Pîntea, s-a informat pe marginea subiectului și relatează:

„Barca găsită în râul Nistru are peste șapte metri lungime. Se numește monoxilă pentru că a fost confecționată dintr-un trunchi de stejar. Specialiștii spun că are o vechime de peste o mie de ani și era folosită pentru a parcurge distanțe lungi. Mai exact, până la Marea Neagră.”

Potrivit arheologilor de la Muzeul Național de Istorie, din corpul bărcii urmează să fie eliminată umezeala, iar prin metoda radiocarbon îi va fi stabilită vârsta exactă. Apoi ambarcațiunea arhaică va fi conservată pentru a putea fi expusă publicului.

„O descoperire foarte rară. Această descoperire se află în legătură cu domeniul arheologiei subacvatice. În general, în Republica Moldova arheologia subacvatică nu a fost practicată niciodată. Această barcă a avut norocul să se oprească la o adâncime. Actualmente, când a fost descoperită, ea se afla la adâncimea de doi metri jumătate. Lemnul, dacă se află permanent într-un mediu umed sau uscat, cum este în Egipt, atunci lemnul se păstrează”, relevă Gheorghe Postică, șeful Secției Arheologie a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

În calitate de exponat, monoxila va fi periodic umezită pentru evitarea procesului de descompunere.

Potrivit specialiștilor, în Republica Moldova au mai fost descoperite două astfel de monoxile vechi de peste o mie de ani, care astăzi sunt păstrate în muzee.

Facebook/ Postică Gheorghe
Sursa: Facebook/ Postică Gheorghe
Facebook/ Postică Gheorghe
Sursa: Facebook/ Postică Gheorghe

Citește mai mult