Social

Janis Mazeiks: Republica Moldova ar trebui să fie mândră că este unul dintre cei mai mari beneficiari de opinii ai Comisiei de la Veneția

Principalii actori din sectorul justiției, politicieni, societatea civilă și partenerii de dezvoltare ai țării noastre s-au adunat astăzi la cea de-a 5-a ediție a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”. Evenimentul a fost deschis de premierul Dorin Recean, alături de ambasadorii SUA și Uniunii Europene și președintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM) care au remarcat progresele privind reforma justiției, problemele, dar și prioritățile ce vizează acest sector.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Vrem să trăim într-un stat democratic, unde statul de drept și legea, drepturile omului sunt în capul mesei. În general într-o democrație deciziile ce vizează sistemul judiciar trebuie mereu să aibă la bază date, dezbateri și consultări, ăsta și este rolul acestui forum”, a menționat președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.

„Noi trebuie să creăm un stat de drept. Trebuie să ne asigurăm că oferim instrumentele care sunt necesare judecătorilor și procurorilor să se autocurețe. Nu Guvernul trebuie să facă dreptate, justiția trebuie să facă dreptate, trebuie să ia considerație toate cazurile și să le rezolve. Guvernul și guvernarea oferă absolut toate instrumentele necesare ca sistemul să fie reformat”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Ambasadorii Logsdon și Mazeiks au remarcat faptul că acest forum este o provocare pentru sistemul justiției, pentru politicieni și simpli cetățeni, să continue realizarea unei adevărate reforme a justiției, iar partenerii internaționali le vor oferi sprijin în acest sens.

„Cetățenii moldoveni merită o Curte puternică și independentă, care să trateze oamenii egal și să facă dreptate, iar oficialii care vor fi angajați să elimine corupția în toate formele ei. Asta înseamnă instituții puternice și independente care să lupte cu corupția, ca CNA, Autoritatea Națională de Integritate ori Procuratura Anticorupție, ceea pe ce toți partenerii internaționali sunt focusați. Statele Unite au fost și vor fi partenerul vostru în aceste eforturi”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

„Este important să continuați dialogul cu partenerii internaționali. La fel cu parteneri precum Comisia de la Veneția. Republica Moldova ar trebui să fie mândră că este unul dintre cei mai mari beneficiari de opinii ai Comisiei, ceea ce înseamnă că țara trece prin schimbări fundamentale într-un timp rapid”, a concluzionat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a referit, în special la mecanismul de evaluare externă, care vine să sporească încrederea cetățenilor în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii.

„Acest exercițiu de evaluare extraordinară nu înseamnă că va rezolva toate problemele pe justiție. Aceasta este o primă componentă, o componentă de bază a reformei ample pe justiție însoțită, la pachet, de multe alte măsuri sistemice atât la nivel de legislație cât și la nivel de sistem, ce ține de sistemul Procuraturii, judecătoresc și alte instituții cu atribuții relevante”, spune Veronica Mihailov-Moraru.

Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției va continua miercuri, cu a doua sesiune, care se va baza pe investigarea și sancționarea eficientă a corupției.

Citește mai mult