Politic

Noua reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va avea loc la Chișinău: Se va discuta inclusiv despre două fonduri de dezvoltare

Necesitățile de sprijin pentru Republica Moldova, în contextul crizelor provocate de războiul Rusiei în Ucraina, vor fi analizate în cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, a anunțat premierul Dorin Recean într-un briefieng de presă. Evenimentul va avea loc pe 17 octombrie și va reuni reprezentanți ai peste 30 de țări și organizații internaționale.

„În acest an, Guvernul va discuta cu cele peste 30 de țări și organizații internaționale, sprijinul care e necesar atât pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de salarii, pensii ș.a.m.d., pentru sprijinul păturilor social-vulnerabile. În același timp vom discuta despre două fonduri de dezvoltare pentru Republica Moldova ca să putem să recuperăm din pierderile de la descreșterea economică, dar în general să pornim pe o cale de dezvoltare și creștere economică”, a declarat premierul.

Potrivit lui, un fond este pentru dezvoltarea infrastructurii și al doilea este un fond de tranziție energetică, de independență energetică și de ajustare la schimbările de mediu.

„Aici ne vom axa pe partea ce se referă la eficiența energetică, trecerea la energia regenerabilă, dar și programele necesare ca economia noastră, mai ales agricultura, să se ajusteze la schimbările climatice”, precizează Dorin Recean.

La reuniunile anterioare, mai subliniază prim-ministrul, Republica Moldova a primit sprijin pentru compensarea cheltuielilor în factură, pentru a ajuta agricultorii cu motorină gratis, dar și proiecte de infrastructură.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult