Politic

Maia Sandu, întrevederi la New-York cu președinții statelor europene: „Am discutat despre drumul Moldovei spre UE”

Integrarea europeană a Republicii Moldova a fost abordată în cadrul discuțiilor purtate la New-York de către preeșdinta Maia Sandu cu șefii statelor europene, reuniți la cea de-a 78 sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Maia Sandu a adus mulțumiri statelor europene pentru sprijinul oferit Republici Moldova, pledând pentru pace și stabilitate în regiune.

Maia Sandu // Facebook.com
Sursa: Maia Sandu // Facebook.com

La New-York, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Bulgariei, Rumen Radev.

„Bulgaria rămâne un partener apropiat pentru țara noastră. Am discutat despre drumul Moldovei spre UE, dar și despre relațiile bilaterale și cooperare în domeniile energetic și al educației. Discuțiile de astăzi au reafirmat obiectivele noastre comune pentru stabilitatea din regiune și prosperitate”, a scris președinta pe contul său de Facebook.

„În marja segmentului înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale, l-am întâlnit pe Președintele Estoniei, Alar Karis. Am discutat despre parcursul european al Moldovei, despre reformele pe care le derulăm, despre cum ne creștem reziliența energetică, dar și despre provocările și măsurile comune împotriva dezinformării. Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de Estonia aspirațiilor noastre europene și de sporire a rezistenței în fața crizelor”.

„Pe măsură ce Moldova avansează pe calea aderării la Uniunea Europeană, legăturile noastre cu Irlanda devin tot mai strânse, având diaspora moldovenească ca element cheie în această relație. Mulțumim Irlandei pentru sprijinul acordat Moldovei, anunțat astăzi. Acesta va consolida capacitatea noastră de a face față provocărilor”, ascris Maia Sandu după întrevederea cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar.

„La cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU, am avut o discuție bună cu Președintele Ciprului, Nikos Christodoulides. I-am mulțumit pentru sprijinul pe care Ciprul îl oferă Moldovei în cadrul procesului de aderare la UE. De asemenea, am discutat despre consolidarea legăturilor dintre țările noastre și colaborarea în domenii de interes reciproc”.

„M-am bucurat să-l revăd pe Edgars Rinkēvičs în noul său rol de Președinte al Letoniei. Țările noastre au o legătură puternică și suntem recunoscători pentru sprijinul continuu al Letoniei pe măsură ce avansăm în realizarea reformelor, ne urmăm calea de aderare la UE și devenim mai conectați cu Europa”.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult