Politic

LIVE // Votat de Parlament: Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. Proiectul a fost votat de deputați. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a argumentat de la tribuna Parlamentului că necesitatea prelungirii stării de urgență este motivată de instabilitatea regională și de războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina, care pune în pericol și securitatea țării noastre.

„În contextul instabilității regionale și a războiului brutal purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, situația geopolitică nu ne permite să lăsăm garda în jos. Riscurile la adresa securității Republicii Moldova sunt persistente și reale, forțele armate ruse au intensificat atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, ceea ce poate perturba aprovizionarea cu energie electrică în țara noastră”, a declarat Adrian Efros.

Ministrul a mai menționat că prin prelungirea stării de urgență se va putea lua măsuri preventive și să se consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și consolidarea infrastructurii critice.

Totodată, spune ministrului de Interne, riscurile crescute în domeniul securității cibernetice și informaționale afectează infrastructura de comunicații și transport.

În context, Adrian Efros a dat asigurări că actualmente situația este stabilă, iar autoritățile sunt pregătite pentru a gestiona orice criză.

În ședința de ieri a cabinetului de miniștri, premierul Dorin Recean a precizat că Executivul are nevoie de acest instrument pentru a asigura un mediu calm, liniștit și securizat în Republica Moldova.

Amintim că starea de urgență în țara noastră a fost instituită la 24 februarie, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina și prelungită de Legislativ de mai multe ori.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult