Politic

Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, fără imunitate

Parlamentul a votat pentru retragerea imunității deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Procurorul general interimar Ion Munteanu a anunțat la ședința plenară acuzațiile.

Irina Lozovan este cercetată pentru acceptarea cu bună știință a finanțării politice din partea grupului criminal condus de Ilan Șor, și pentru spălare de bani. Iar Alexandr Nesterovschi este acuzat de corupere pasivă, că ar fi acceptat sprijin financiar din partea grupului criminal Șor și, în același timp, că ar fi organizat schema ilegală de finanțare a Partidului „Renaștere”.

Captură facebook / Alexandr Nesterovschi, 25 aprilie 2023
Sursa: Captură facebook / Alexandr Nesterovschi, 25 aprilie 2023

Irina Lozovan a lipsit de la ședința plenară, dar Alexandr Nesterovschi a participat la dezbateri

Ion Munteanu, procurorul general interimar: „Pentru părăsirea fracțiunii, suma nu a fost stabilită. Ulterior, am constatat o remunerare lunară pentru ca să-și exercite atribuțiile de serviciu în favoarea partidului politic „Șor” (declarat anticonstituțional) și nemijlocit, a lui Ilan Șor. [...]Contrar funcției, a acceptat și primit de la persoane care acționau în interesul lui Ilan Șor bani ce nu i se cuvin, precum și câte cinci mii de dolari pe lună, echivalentul a 93.455 de lei.”

Constantin Grigoriță: Procurorul general interimar Ion Munteanu, în plenul parlamentului, 21 septembrie 2023
Sursa: Constantin Grigoriță: Procurorul general interimar Ion Munteanu, în plenul parlamentului, 21 septembrie 2023

Alexandr Nesterovschi, deputat: „Am fost în Partidul Socialiștilor mai mult de 11 ani sau 12, nu îmi aduc aminte. Am participat la fortificarea acestui partid. Am fost acolo în perioada de apogeu și din păcate, am prins și degradarea lui (Partidului Socialiștilor). Niciodată nu am spus nimic rău despre socialiști, nu am scris nicio sesizare și nici nu am de gând, chiar și în aceste momente, știind că ei au scris denunțuri pe numele meu.”

Igor Grosu, președintele parlamentului: „Domnule deputat (Nesterovschi), pot să vă rog, să vă întreb un lucru. Aici nu-i miting. Dacă puteți, cu substanță: 5000, mai multe mii?”

Alexandru Nesterovschi: „Astăzi, în această zi sfântă de sărbătoare (Nașterea Maicii Domnului), vă răspund la fel cum i-a spus Iisus lui Iuda: Faceți repede ce aveți de făcut!”

Lilian Carp, deputat PAS: „Dacă tot a încheiat în stil biblic tovarășul hoț. Este exact ca și atunci când a fost întrebat Ioan Botezătorul: Ești tu acel care trebuie să vină sau să așteptăm pe altul? Exact, ești tu hoțul care ai luat banii și ai plecat din Partidul Socialiștilor sau este altul?”

Constantin Grigoriță: Alexandr Nesterovschi, în plenul parlamentului, 21 septembrie 2023
Sursa: Constantin Grigoriță: Alexandr Nesterovschi, în plenul parlamentului, 21 septembrie 2023

Aproape un milion de lei, bani ridicați de procurori și agenții SIS

Serviciul de Informații și Securitate împreună cu Procuratura Anticorupție au făcut joi, 21 septembrie, peste 20 de percheziții în mai multe locuri din capitală, Bălți, Sângerei și Edineț, la fel au perchezionat nouă automobile. Autoritățile au găsit și ridicat telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă și alte documente care sunt importante pentru ancheta penală. Valoarea sumelor confiscate în monedă națională și valută ajunge la 814.600 de lei.

Serviciul de Informații și Securitate, 21 septembrie 2023
Sursa: Serviciul de Informații și Securitate, 21 septembrie 2023

Partidul „Renaștere” și relațiile cu Rusia

Natalia Parasca, președinta interimară a formațiunii „Renaștere”, a vorbit într-un briefing la sediul partidului că a fost citată de procurorii anticorupție. Potrivit ei, motivul ar fi deplasarea la Moscova. Ea a catalogat percheziționarea membrilor de partid drept ilegală.

Facebook / Natalia Parasca
Sursa: Facebook / Natalia Parasca

Natalia Parasca, președinta interimară a Partidului „Renaștere”: „Pentru mâine, am fost citată la ora 10 dimineața, să depun mărturie la Procuratura Anticorupție. Cred că cel mai important motiv al perchezițiilor ar fi călătoria mea recentă la Moscova și întâlnirea cu reprezentanta oficială a diplomației ruse, Maria Zaharova.”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, este cunoscută pentru retorica sa agresivă contra Republicii Moldova. Miercuri, 19 septembrie, Natalia Parasca a publicat o fotografie cu Zaharova pe pagina sa de facebook. Președinta formațiunii „Renaștere” s-a întors de la Moscova joi, 21 septembrie, la ora cinci dimineață.

Facebook: Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Natalia Parasca și Alexandr Nesterovschi discută cu Andrei Klimov
Sursa: Facebook: Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Natalia Parasca și Alexandr Nesterovschi discută cu Andrei Klimov
Facebook: Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Natalia Parasca și Alexandr Nesterovschi discută cu Leonid Sluțki
Sursa: Facebook: Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski, Natalia Parasca și Alexandr Nesterovschi discută cu Leonid Sluțki
Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult