Politic

Maia Sandu, întrevedere cu Antonio Guterres: „Am vorbit despre rolul pe care Republica Moldova îl poate juca în promovarea păcii și a dezvoltării durabile”

Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la segmentul înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a avut loc la New York, SUA. De la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina, care rezistă invaziei rusești și Republica Moldova care este în prima linie în luptă pentru democrație. În marja Adunării Generale, șefa statului s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Republicii Moldova, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar.

Maia Sandu // Facebook.com
Sursa: Maia Sandu // Facebook.com

„Am fost încântată să-l reîntâlnesc, la New York, pe Antonio Guterres, Secretarul General al Națiunilor Unite. Am discutat despre realizările Republicii Moldova și provocările cu care ne confruntăm, am vorbit și despre rolul pe care țara noastră îl poate juca în promovarea păcii și a dezvoltării durabile”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

La cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU, președinta Republicii Moldova a ținut un discurs în fața comunității mondiale.

Maia Sandu a vorbit despre faptul că Republica Moldova este în prima linie a luptei pentru democrație și ține piept amenințărilor hibride. De la înalta tribună a ONU, președinta a făcut apel către lumea liberă să sprijine Republica Moldova.

„Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni. Continuăm să fim alături de vecinii și prietenii noștri din Ucraina în timp ce aceștia luptă împotriva invaziei brutale a Rusiei, pentru că victoria Ucrainei este victoria lumii libere. Toate țările trebuie să-și continue sprijinul neclintit. În aceste vremuri dificile, unitatea este puterea noastră. Progresul economic, întărirea securității și o democrație consolidată sunt pașii care ne apropie de aderarea la UE. Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația — în Moldova și pe continent”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a făcut un apel către comunitatea mondială pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, menționând că autoritățile de la Chișinău pledează pentru reglementarea pașnică a conflictului.

În marja sesiunii Adunării Generale ONU, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu președinți și prim-miniștri ai țărilor europene, la care a discutat parcursul european a Republicii Moldova, reformele realizate.

Președinta Republicii Moldova a participat la lucrările celei de-a 78 sesiuni a Adunării Generale ONU la invitația Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult