Politic

Biroul de Reintegrare reacționează la interzicerea în regiunea transnistreană a jurnalistei Elena Covalenco: Nu mai tolerăm!

Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public și a adus negocierile în impas, transmit responsabilii de la Biroul de Reintegrare. Interzicerea Elenei Covalenco în regiunea controlată de autoritățile separatiste este o acțiune regretabilă.

„Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate. În consecință, autoritățile constituționale vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni.” - comunică Biroul Politici de Reintegrare.

gov.md
Sursa: gov.md

Jurnalista Elena Covalenco a încercat să ajungă la Tiraspol pentru meciul AS Roma - Șerif Tiraspol din grupele Europa League. Autoritățile de facto au anunțat-o totuși că ea are interdicția să intre în regiunea transnistreană, valabilă timp de trei ani.

Elena Covalenco a scris joi seara, pe 21 septembrie: „Tocmai am fost înștiințată de forțele separatiste de la Tiraspol că am interdicție de intrare într-o regiune a țării mele. Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constituționale că au făcut tot posibilul ca meciul de azi să aibă loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de voința unui regim ilegal”.

Facebook / Elena Covalenco
Sursa: Facebook / Elena Covalenco

Promo-LEX a lansat o companie contra desfășurării meciurilor la Tiraspol și i-a solicitat forululi european UEFA să respecte standardele drepturilor omului. Acum două luni, FMF și conducerea clubului Șerif au convins UEFA să mute meciurile europene de la Chișinău la Tiraspol referindu-se la anumite garanții de securitate oferite de autoritățile anticonstituționale.

Moldova 1, Pavel Cazacu la emisiunea „În Context”
Sursa: Moldova 1, Pavel Cazacu la emisiunea „În Context”

Avocatul Pavel Cazacu de la Promo-LEX, despre interzicerea Elenei Covalenco: „Este evident că este un document absolut ilegal și duce la încălcarea directă a libertății de circulație. Mai mult, ea fiind jurnalistă, asta duce și la încălcarea libertății de exprimare. Autoritățile de la Chișinău vor fi nevoite să vină cu o reacție promptă, pentru că așa un comportament nu mai poate continua, iar acest pretins ministru al securității din regiunea transnistreană nu pentru prima dată emite astfel de documente ilegale”.

Citește mai mult