Economic

Roaming mai accesibil pentru moldovenii care călătoresc în Uniunea Europeană

Costurile de roaming între Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi reduse. Operatorii de telefonie au semnat vineri, 22 septembrie, anexa care stabilește plafoanele de preț pentru serviciile de roaming, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Conform angajamentului, începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele de roaming vor deveni mult mai accesibile, beneficiind atât cetățenii europeni care vizitează Republica Moldova, cât și moldovenii care călătoresc în Europa. Noile tarife vor fi aplicabile până la 31 decembrie 2025, cu posibilitatea de prelungire.

La ceremonia de semnare, efectuată prin videoconferință, au fost prezenți reprezentanți ai companiilor de telecomunicații, ai OAREC (Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice), ANRCETI, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Această colaborare marchează un progres semnificativ, asigurând o comunicare eficientă și mai accesibilă pentru toți cetățenii noștri, indiferent de locul lor de reședință”, a subliniat viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Reamintim că la 6 aprilie 2023, Republica Moldova a adoptat decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE. Astfel, la 31 mai 2023, s-a semnat Acordul voluntar de liberalizare a roamingului. OAREC, în colaborare cu ANRCETI, a început ulterior analiza datelor pentru a stabili cum pot fi optimizate prețurile.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult