Social

Veronica Dragalin: Vila lui Plahotniuc din Elveția a fost pusă sub sechestru

Vila de lux din Elveția a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, evaluată la zeci de milioane de dolari, a fost pusă sub sechestru. Anunțul a fost făcut de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Potrivit procurorilor, în dosarul "Frauda Bancară", sechestrul aplicat bunurilor raportat la suma sustrasă, constituie 59,11 la sută. Majoritatea bunurilor sechestrate aparțin lui Vladimir Plahotniuc și lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în acest dosar.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține că autoritățile din Elveția au transmis țării noastre un act care confirmă că vila lui Plahotniuc din această țară a fost pusă sub sechestru.

„Acest bun a fost cumpărat din banii lui Vladimir Plahotniuc în 2012 pentru o sumă de aproximativ 26 de milioane de dolari. Proprietarii nu pot vinde acest bun, o să rămână înghețat. Sperăm să avansăm cât mai mult pe dosarul penal care este deja în judecată, unde, dacă va fi condamnat Plahotniuc, ar fi posibil să recuperăm prejudiciul cauzat în acest caz inclusiv cu banii din vila care este sechestrată în Elveția”, a menționat Veronica Dragalin.

În luna mai a acestui an, jurnaliștii de la rise.md au făcut publică o investigație în cadrul căreia au dezvăluit luxul și opulența unui iaht, procurat de Plahotniuc în septembrie 2018, a cărui valoarea este de peste 50 de milioane de euro. Nava de lux are 73 de metri lungime, patru nivele, șapte dormitoare, zonă pentru DJ, piscină, jacuzzi, "baie turcească" și o pistă pentru elicopter. În acea perioadă, Vladimir Plahotniuc era în plină campania preelectorală și se pregătea de alegerile parlamentare. El le promitea oamenilor care primesc o pensie mai mică de 2000 de lei un ajutor unic de sărbători, în valoare de 600 de lei. Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an, a fost dat în urmărire internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care fostul politician este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani. În dosarul numit generic "Frauda bancară", procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 7,5 miliarde de lei.

Citește mai mult