Economic

Zeci de întreprinderi din domeniul turismului rural vor beneficia de finanțare din partea UE

Cel puțin 50 de afaceri din domeniul turismului vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă, în următorii trei ani, prin intermediul Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului, lansat, astăzi. Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, banii pot fi utilizați fie pentru reconstrucții, facilități de cazare sau alimentație.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Noul instrument de sprijin este orientat spre cei care desfășoară activități antreprenoriale în turism sau sectoare conexe, cu potențial pentru organizarea de activități turistice în sate și orașe cu o populație de până la 30 mii de locuitori.

„Vrem să utilizăm această industrie, să oferim oportunitățile acestei industrii în primul rând preponderent pentru micile afaceri, pentru pensiuni, pentru agropensiuni, pentru localitățile noastre care au nevoie de o alterativă. Ajutând o afacere, ajutăm un sat întreg, o comunitate, o economie locală să se dezvolte, să ținem oamenii acasă”, a menționat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

„Un lucru extrem de important pentru imaginea Republicii Moldova, pentru despre ce este Republica Moldova, este autenticitatea, este patrimoniul nostru. În domeniul turismului rural încă nu există concurență, noi abia dezvoltăm această piață”, afirmă ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Programul are trei componente: informare și promovare, sprijin financiar nerambursabil și monitorizare și evaluare.

„Resursele financiare pot fi utilizate pentru crearea de facilități de cazare, facilități de alimentare, de asemenea pot fi utilizate pentru tot ce ține de reconstrucția unor edificii. Avem pentru antreprenori resurse financiare disponibile de aproximativ 10 milioane de lei anual”, subliniază directorul ODA, Dumitru Pîntea.

„Uniunea Europeană oferă sprijin Republicii Moldova în parcursul său către o economie de piață durabilă. Programul reprezintă o oportunitate unică pentru IMM-urile din mediul rural de a pune în aplicare ideii de afaceri noi, de a extinde afacerile proprii și de a crea locuri de muncă”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a semnat un contract de grant cu Uniunea Europeană de finanțare a programelor de sprijin în valoare totală de 8 milioane de euro, pentru o perioadă de trei ani. Aproximativ 500 de mii de euro, sunt destinați Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul turismului rural.

Citește mai mult