Social

Moldelectrica a recepționat drone din partea SUA. Angajații au fost instruiți de experții americani cum să le utilizeze

Angajații Moldelectrica vor putea interveni mai rapid în cazul unor accidente la liniile electrice de înaltă tensiune, iar asta va spori eficiența și siguranța serviciilor de transport al energiei electrice. Prin intermediul misiunii USAID, Guvernul Statelor Unite a donat zece drone. Evenimentul a avut loc în satul Corbu din raionul Dondușeni, acolo unde, timp de patru zile, cei 13 angajați au fost instruiți de experți americani în pilotarea aparatelor de zbor.

Moldelectrica/Facebook
Sursa: Moldelectrica/Facebook

Dronele sunt de ultimă generație și vin să îmbunătățească procesul de inspectare și optimizare a proceselor de mentenanță a liniilor electrice.

Aceste drone sunt de greutate medie. Ele sunt proiectate cu sisteme de lumină și camere de luat vederi, lucru care ajută la inspectarea liniilor electrice pentru verificarea operaționalizării lor. Dronele mai pot oferi un semnal de alarmă în cazul unui potențial risc. Este necesar de foarte mult antrenament și practică pentru a te asigura că poți monitoriza o dronă eficient”, a afirmat Bret Benkowski, instructor american.

USAID colaborează cu „Moldelectrica” de mai mult de un deceniu pe diverse domenii, iar scopul este fortificarea securității cibernetice a instituției, realizarea studiilor de fezabilitate în domeniul energiei regenerabile și facilitarea interconectării sistemului electroenergetic al Republicii Moldova, la cel al României și al Uniunii Europene.

„USAID are angajamentul de a sprijini Guvernul Republici Moldova în obținerea securității energetice pe termen lung și asigurarea caselor, afacerilor din Moldova cu energie electrică într-un mod stabil și accesibil. Donația de astăzi, în valoare de 1 milion de dolari, va oferi „Moldelectrica" o modalitate mai eficientă de a monitoriza în aer liber stațiile de transformare și liniile aeriene”, a specificat Jeff Bryan, șeful misiunii USAID în Moldova

„Este îmbucurător faptul că, de acum înainte, ÎS „Moldelectrica" va putea inspecta de la înălțime cele 4700 km de linie de înaltă tensiune din gestiune. Va fi redus timpul de intervenție în situații excepționale. De asemenea, utilizarea dronelor va contribui semnificativ la eficientizarea proceselor de gestionare și monitorizare a rețelelor de înaltă tensiune”, a declarat Sergiu Caramanschi, vicedirectorul „Moldelectrica”.

La eveniment a fost prezent și secretarul de stat din cadrul ministerului Energiei, Constantin Borosan, care a îndemnat tinerii să rămână în Republica Moldova și să participe la procesul de interconectare al țării cu sistemul energetic european.

„Țara noastră are nevoie de ingineri. Vom construi linia electrică Bălți-Suceava, care va interconecta și mai puternic țara noastră cu UE, cu România, ceea ce înseamnă securitate energetică mai sporită. Împreună cu partenerii din SUA dorim să identificăm și alte trasee pentru a ne interconecta”.

Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” are o durată de patru ani, prin intermediul căruia, USAID va investi cel puțin 60 milioane de dolari în diversificarea sectorului energetic.

Citește mai mult