Economic

Veniturile la bugetul public național au crescut cu 5,4 miliarde de lei în primele 6 luni ale anului

În primele 6 luni ale acestui an, la bugetul public național au fost încasate venituri în sumă de 47 de miliarde de lei, cu 5,4 miliarde mai mult față de perioada similară a anului trecut, a subliniat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, la prezentarea raportului semianual privind executarea bugetului. Ea a precizat că în această perioadă cheltuielile au constituit peste 54 de miliarde de lei.

economedia.ro
Sursa: economedia.ro

„Cele mai semnificative majorări la categoria cheltuieli au fost înregistrate pe domeniile protecție socială, învățământ, servicii de stat cu destinații generale. Executarea bugetului de stat în primul semestru s-a încheiat cu un deficit, după cum am menționat de 7,9 miliarde de lei, ceea ce constituie aproximativ 43% din prevederile pentru anul curent. Sursele principale de finanțare a deficitului au fost finanțarea netă pozitivă din contul creșterii valorilor imobiliare de stat emise pe piața primară, precum și împrumuturi debursate de către creditorii externi. Acest raport urmează a fi prezentat Parlamentului pentru informare”, a declarat Veronica Sirețeanu.

Amintim că atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului de stat al Republicii Moldova au fost majorate cu câte 1,4 miliarde de lei, pentru stimularea creșterii economiei naționale, dezvoltarea regională și modernizarea infrastructurii naționale.

Citește mai mult